Burgemeester L.M. Driessen-Jansen met de ontvangers van het draaginsigne 'Nobelprijs VN-militairen'. | Foto: buro JP
Burgemeester L.M. Driessen-Jansen met de ontvangers van het draaginsigne 'Nobelprijs VN-militairen'. | Foto: buro JP Foto: PR

Draaginsigne 'Nobelprijs VN-militairen' voor Leiderdorpse veteranen

uitreiking n Zaterdag 11 juni heeft Burgemeester L.M. Driessen-Jansen draaginsignes voor de 'Nobelprijs VN-militairen' uitgereikt in het gemeentehuis van Leiderdorp. De ontvangers van het draaginsigne waren tussen 1956 en 1988 tenminste dertig dagen aaneengesloten ingezet in het buitenland door het Nederlandse Ministerie van Defensie voor vredesafdwingende of vredeshandhavende operaties van de Verenigde Naties.

Op 10 december 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de vredesmachten van de Verenigde Naties voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. De Nobelprijs is uitgereikt aan de Verenigde Naties, niet aan de individuele personen die daarbij betrokken zijn geweest.

Met de instelling van het draaginsigne 'Nobelprijs VN-militairen' geeft de Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert, tastbaar uitdrukking aan de erkenning van en waardering voor (oud-)militairen die namens Nederland in de periode tussen 1956 en 1988 als 'blauwhelmen' deelnamen aan VN-Vredesmissies.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Iran (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO).


Coalitie verwerpt motie uitstel sportnota

Door: Frans Brocken

politiek n Kunnen de buitensportverenigingen die over een eigen verenigingsgebouw beschikken de vervanging daarvan na verloop van tijd zelf bekostigen? De vraag kwam luid en duidelijk aan de orde tijdens de door de gemeenteraad begin mei gehouden hoorzitting over de gevolgen van de veelbesproken Sportnota. De oppositiepartijen PvdA. LPL en GroenLinks vinden dat met de invoering moet worden gewacht tot er meer duidelijkheid is over de financiering. Een motie met die strekking werd echter vorige week door de coalitiepartijen VVD, D66 en CDA verworpen. "Geen behoefte aan. De motie voegt niets toe", zo luidde het commentaar.

Volgens wethouder Michiel van der Eng (D66) is er sprake van een misverstand. "Het is geen doel op zich de kosten van vervanging van accommodaties bij de verenigingen neer te leggen. Iedere vereniging krijgt het arrangement dat passend is bij hun situatie. Er is ruimte voor maatwerk", aldus de wethouder van sport.


Scoor je Vaderdagkado                 in Winkelhof

penaltycompetitie n Nederland mag dan niet deelnemen aan het EK in Frankrijk, toch staat zaterdag 18 juni in Winkelhof Leiderdorp in het teken van voetbal. En van Vaderdag natuurlijk. Kinderen kunnen van 12.00 tot 16.00 uur voor hun vader een leuk Vaderdagkado scoren. Een grote voetbalgoal staat opgesteld op het Hemaplein waar een echte penaltycompetitie zal plaatsvinden.

De tien beste scorende spitsen maken ook nog eens kans op een Oranjebal, gesigneerd door de bekende Ajaxspeler Ricardo van Rhijn. Hiermee steunt Winkelhof tevens de Ricardo van Rhijn foundation. Deze foundation wil realiseren dat kinderen het plezier en drive van sporten terugkrijgen door het project 'Elk Kind Een Bal'.

Voor de bezoekers aan Winkelhof speelt er deze zaterdag ook een leuke dixielandband.

Haring

Volgende week komt ook de Hollandse Nieuwe aan in de Nederlandse havens. Bezoekers kunnen de nieuwe haring zaterdag 18 juni proeven in Winkelhof. Natuurlijk wordt daarbij een heerlijk glaasje Corenwijn aangeboden. Het bekende zeemanskoor Rumor di Mare verhoogt de zilte sfeer door op diverse plaatsen in het winkelcentrum echte zeemansliederen ten gehore te brengen (zie ook de cultuurpagina in deze krant).