Carrouselgroep 'Liethorp Vrijdag' in actie tijdens het NK Carrouselrijden in Houten. | Foto: PR
Carrouselgroep 'Liethorp Vrijdag' in actie tijdens het NK Carrouselrijden in Houten. | Foto: PR Foto: PR

n Carrouselgroep 'Liethorp Vrijdag' zevende op NK

ruitersport n Vorig jaar werd de carrouselgroep 'Liethorp Vrijdag' van de Leiderdorpse ruitervereniging Liethorp achtste op het Nederland Kampioenschap Carrouselrijden. Dit jaar werd die prestatie overtroffen: zondag 12 juni eindigde Liethorp tijdens het NK op de Zilvia's hoeve te Houten als zevende.

Het carrouselrijden is een bijzondere discipline binnen de ruitersport. Een groep van zestien ruiters rijdt gedurende tien minuten op muziek een groot aantal figuren in de manegehal. Deze proef behoort in een grote onderlinge harmonie uitgevoerd te worden. Niemand mag 'uit de band' springen. Om op goed niveau mee te kunnen draaien, is een wekelijkse training, en bij voorkeur nog vaker, voor ruiter en paard nodig.

Een aantal maneges in Nederland is zich de laatste jaren steeds meer professioneel gaan specialiseren en voorbereiden in deze tak van de dressuursport. Liethorp probeert daar, binnen haar mogelijkheden, zo goed mogelijk in mee te gaan. Liethorp instructrices Caroline Post en Monique Wageman zijn hierbij de drijvende en inspirerende krachten.

Evenals vorig jaar doorliep 'Liethorp Vrijdag' de voorrondes naar het eindtoernooi vrij probleemloos. Zondag werd Houten door de Leiderdorpse ruiters op het scherpst van de snede gestreden. Vele supporters uit Leiderdorp waren hier getuige van en hebben hartstochtelijk meegeleefd. Na afloop van de wedstrijd klasseerde de jury Liethorp als zevende, waarmee de carrouselgroep langzaam maar zeker richting de ereplaatsen gaat.