Zet een bijenplant in je tuin of op je balkon en doe mee aan het project bijenradar van Naturalis (www.bijenradar.nl).
Zet een bijenplant in je tuin of op je balkon en doe mee aan het project bijenradar van Naturalis (www.bijenradar.nl). Foto: PR

Drie manieren om bijen te helpen

Het gaat niet goed met de bijen. Voor de mens kan dat betekenen dat de bestuiving van gewassen in gevaar komt en daarmee onze voedselproductie.

Bijen moeten eten om in leven te blijven. Niet alleen op het moment dat onze voedselgewassen bestoven moet worden, maar het hele zomerhalfjaar door. Bijen hebben bloemen nodig. De nectar van de bloemen gebruiken ze als voedsel, omgevormd tot honing. Het stuifmeel voeren ze aan hun larven, die weer uitgroeien tot volwassen bijen. Gewasbeschermingsmiddelen bedoeld om ongedierte te bestrijden, kunnen ook bijen aantasten. Wij kunnen de bijen helpen. Ik vermeld hieronder drie mogelijkheden.

Bijenradar

Als je in de winkel aardbeien koopt, zijn de vruchten mooi vol. De groene puntjes op de aardbei zitten allemaal op gelijke afstand. Als je zelf aardbeien kweekt, vormen ze lang niet altijd zulke mooie vruchten. De aardbei is vaak vervormd en er zitten een heleboel groene puntjes op één plek. De aardbeibloem is dan niet goed bestoven. De vorm van de aardbei geeft aan of er genoeg bestuivers zijn in de buurt en daarmee of het goed gaat met de bijen in de omgeving. Museum Naturalis (van die grote toren naast het spoor in Leiden) is het project bijenradar gestart Deelnemen aan het project is simpel. Plant een aardbeienplant in de tuin of op het balkon. Maak foto's van de bezoekende insecten en later van de aardbeien. Deel de foto's op de website www.bijenradar.nl. Naturalis kan uit deze gegevens opmaken hoe het gaat met de bijen in de omgeving.

Bloemrijke bermen

Onze gemeente Leiderdorp neemt deel aan het project bloemrijke bermen (Groene Cirkel Bijenlandschap). Bloemrijke bermen zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook goed voor de bijen. In deze bermen bloeien langdurig bloemen, zodat de bijen een lange tijd de nectar en stuifmeel in de bloemen kunnen verzamelen. Niet alleen honingbijen, maar ook wilde bijen en andere insecten bestuiven gewassen. Biodiversiteit is belangrijk. Als er meer soorten zijn, is de kans dat er een tussen zit die het gewas kan bestuiven een stuk groter. Meer bloemrijke bermen, meer groen en minder steen helpen de biodiversiteit verhogen. Ook in je eigen achtertuin kun je de biodiversiteit verhogen door daar meer planten en minder steen te hebben (zie www.operatiesteenbreek.nl).

Bijenhotels

Bijen hebben in principe twee dingen nodig: 'bed and breakfast'. Op www.bestuivers.nl staan tips over welke planten goed zijn voor bijen (het 'breakfast'). Ook staat er hoe je een bijenhotel kunt maken (het 'bed') en waar je dat in jouw tuin het beste kunt plaatsen. Op internet kom je er al grapjes over tegen: een foto van een bij die een bijenhotel bezoekt, met de tekst er onder: air bee and bee. (http://thebuzzclub.uk/citizen-science-projects/air-bee-n-bee)

         Door: Ruben de Faber