V.l.n.r. notaris Mark Neve, bestuursleden Martin Evers, Paul Hendriks, Lisette Jansen, Len Blok en Erik Gallé. Geheel rechts wethouder Jeff Gardeniers van Wijkgericht werken die blij is met deze nieuwe gesprekspartner voor de gemeente.
V.l.n.r. notaris Mark Neve, bestuursleden Martin Evers, Paul Hendriks, Lisette Jansen, Len Blok en Erik Gallé. Geheel rechts wethouder Jeff Gardeniers van Wijkgericht werken die blij is met deze nieuwe gesprekspartner voor de gemeente. Foto: Corrie van der Laan

De Kruidentuin kan van start

n Adoptie speeltuintje door buurtvereniging staat op stapel

buurtvereniging n Ze barsten van enthousiasme en plannen. Met de adoptie van de speeltuin achter de Rozemarijntuin, de inrichting van een buurtmoestuin en de organisatie van Burendag in september staat er al heel wat op het programma voor het bestuur van buurtvereniging De Kruidentuin. Vorige week donderdag werd de vereniging officieel 'geboren' met het ondertekenen van de statuten bij de notaris.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Buurtvereniging De Kruidentuin is bedoeld voor de bewoners van de Rozemarijntuin, Tijmtuin, Marjoleintuin en het Heelblaadjespad in de Leiderdorpse wijk Voorhof. Het initiatief voor de vereniging werd zo'n anderhalf jaar geleden genomen door Martin Evers (de huidige voorzitter) en Lisette Jansen (secretaris). Directe aanleiding was het voornemen van de gemeente om het speeltuintje achter hun huis op te heffen. Evers en Jansen waren het daar niet mee eens en vroegen andere omwonenden hoe zij erover dachten. Dat mondde uit in een plan om het speeltuintje en het openbaar groen eromheen te adopteren. Het oprichten van een buurtvereniging om dat mogelijk te maken was een logische volgende stap. Samen met Len Blonk en Erik Gallé werd een voorlopig bestuur gevormd, waar later ook Paul Hendriks zich bij aansloot. De eerste grote activiteit van de vereniging was de deelname aan Burendag eind september vorig jaar, waar maar liefst honderd buren op af kwamen.

Van de 170 huishoudens in het doelgebied van de buurtvereniging zijn er ruim 115 lid. En dat aantal is groeiende. Een duidelijk teken dat De Kruidentuin voldoet aan een behoefte.

De doelstellingen van de buurtvereniging zijn uiteindelijk een stuk breder geworden dan het beheer van het speeltuintje en het groen alleen, zo bleek toen notaris Marc Neve donderdag de statuten doornam. De Kruidentuin gaat zich ook hard maken voor belangenbehartiging van de buurtbewoners en het bevorderen van de leefbaarheid en van het buurtgevoel. De vereniging werpt zich bovendien op als gesprekspartner van gemeente en politie.

De plannen voor de herinrichting van het speeltuintje en het groen eromheen liggen inmiddels klaar. Binnenkort wordt de adoptie van het speeltuintje door de buurtvereniging officieel gemaakt. Het wordt de allereerste speeltuinadoptie in Leiderdorp, maar zal vast niet de laatste zijn. "Wij zijn wat dat betreft een pilot van de gemeente", weet Martin Evers. "De statuten voor onze vereniging zijn zo gemaakt dat ook andere buurten die een speeltuin willen adopteren er gemakkelijk gebruik van kunnen maken."

Meer informatie over De Kruidentuin is te vinden op de website www.bvdekruidentuin.nl en op Facebook (Buurtvereniging De Kruidentuin).