Zon, wind, water, en het zweet op je rug... | Foto: J.P. Kranenburg
Zon, wind, water, en het zweet op je rug... | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Samenwerken en verbinden

opinie n Burgemeester Laila Driessen moet het debat in de gemeenteraad onlangs over het miljoenoverschot op de begroting met kromme tenen hebben aangehoord. De discussie ontaardde in een felle woordenstrijd tussen de fracties van de VVD en D66. Komt dat ooit nog goed?, vroegen wij ons af. (LW 25 mei 2016).

Vanaf haar aantreden in 2012 heeft de burgermoeder er haar levenswerk van gemaakt mensen tot elkaar te brengen. 'Van Gemeente naar Gemeenschap", is haar motto. Maar nu de gemeenteraad onderling overhoop ligt is het dweilen met de kraan open. Bestuurlijke onvrede in Leiderdorp? Het is van alle tijden. De coalities van het afgelopen decennium hebben weliswaar hun zittingsperioden volgemaakt, maar van een leien dakje ging het niet. Ook dit keer zal de coalitie D66-VVD-CDA de eindstreep halen. In de huidige situatie is er geen alternatief. Dat VVD en D66 met elkaar overhoop liggen is niet zo vreemd. De partijen zijn elkaars tegenpolen. Voor de VVD was het bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen even slikken. De partij kon er zich op bogen jarenlang de grootste partij te zijn in Leiderdorp. Maar in maart 2014 veranderde dat beeld. De VVD ondervond de gevolgen van de Wet op de Remmende Voorsprong. Nagelaten werd de fractie te vernieuwen. De VVD moest daardoor twee van de zeven zetels inleveren. Terwijl D66 er twee won en wat stemmenaantal de grootste werd in Leiderdorp.

Van meepraten naar meedoen

'Van meepraten naar meedóen1', is de uitdagende titel waaronder D66, VVD en CDA zich in 2014 presenteerden. Inwoners, organisaties en gemeente gaan meer samen doen, was het uitgangspunt. Papier is geduldig. De praktijk weerbarstiger. Het college van B&W werd overvallen door een vreemd soort bezuinigingsdrift. Dat komt de gemeenschapszin niet ten goede. Het wegbezuinigen van de oud-papieractie voor verenigingen en kerken leverde menig protest op. De Leiderdorpse Ondernemersprijs, om de twee jaar georganiseerd door de LOV in samenwerking met de gemeente, moest er ook aan geloven. Het moment waarop viel slecht. De spelregels werden gewijzigd tijdens de wedstrijd, zo werd het ervaren. Het gemeentebestuur kwam kort daarna tot inkeer. De bezuinigingen werden teruggedraaid. Echter, het vertrouwen in het openbare bestuur liep een gevoelige deuk op. De invoering van de Sportnota verliep ook al niet vlekkeloos. Sportverenigingen zorgen bij uitstek voor samenhang in de samenleving. Maar sport is niet aan D66 besteed. De partij maakt er geen geheim van een voorstander te zijn het bevorderen van de ongeorganiseerde sport. Veel samenhang kweek je daar niet mee. De Sportnota werd in 2012 gebracht als een poging de verenigingen op eigen benen te laten staan. Een misleidende term. In werkelijkheid was het een bezuinigingsnota. Bij een dergelijke operatie moet er wel een pot geld achter de hand zijn voor flankerend beleid. Om overeenstemming met RCL te bereiken moest D66-wethouder Michiel van Eng naar de portemonnee grijpen. Daarmee heeft hij zichzelf in een moeilijke situatie gebracht. Als verantwoordelijke voor de sport moet hij nu aan de Raad uitleggen waarom hij zonder budget geld heeft toegezegd. Als gemeentelijke schatkistbewaarder staat hij voor de taak het noodzakelijke geld beschikbaar te krijgen. De overige buitensportverenigingen die nog een bezoek van de wethouder kunnen verwachten, kunnen er hun voordeel mee doen. Dat biedt de mogelijkheid inderdaad maatwerk te leveren. Dan kunnen we tenslotte van een 'happy end' spreken.

                                                 Frans Brocken


Zonnige roeidriekamp

roeien n De 33ste Northwave Asopos Driekamp begon zaterdagochtend vroeg in de mist, maar al snel roeiden de deelnemers in de stralende zon.

Zo'n tweehonderd ploegen uit het hele land deden mee aan deze roeiwedstrijd op de Dwarswatering die ieder jaar georganiseerd wordt door studentenroeivereniging Asopos De Vliet. De wedstrijden gingen over drie afstanden: 250, 500 en 1250 meter. De Northwave Asopos Driekamp is onderdeel van een aantal bokalen, waaronder de Kruithuisbokaal en de Vlietbokaal.