Burgemeester Driessen met het team dat de voorstelling speelt. | Foto: J.P. Kranenburg
Burgemeester Driessen met het team dat de voorstelling speelt. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Indrukwekkende voorstelling door en over vluchtelingen

voorstelling n Het Wenstheater zat vol op zaterdagavond 4 juni. Daar speelde een groep van Syrische, Palestijnse en Koerdische mannen en kinderen de voorstelling. 'A homeland's story'; 'Het verhaal van een land'. Door middel van pantomime en geluidseffecten kwam de wereld van vluchtelingen even heel dichtbij.

"Ik ben zeer onder de indruk", zei burgemeester Laila Driessen na afloop. "Door pantomime wordt heel indringend uitgebeeld hoe het leven in die landen was en hoe het is geworden. Ook de kinderen die meespeelden hadden vaak een pittige rol." De burgemeester was vol lof over het initiatief. Het begeleiden van de toneelgroep vindt plaats onder de paraplu van stichting Hoop voor Vluchtelingen, en tal van vrijwilligers van binnen en buiten Leiderdorp zijn er bij betrokken.

Kleine bijdrage

De burgemeester had zelf ook een kleine bijdrage: na de voorstelling hield zij een korte speech waarin zij de spelers en vrijwilligers prees: "Leiderdorpers én onze gasten zetten hun beste beentje voor, zo bewijst deze avond." Warme woorden had Driessen ook voor de locatiemanager van het COA, Sylvia van de Wetering. "Een geweldige sfeer en een enorme positieve ervaring", zo vatte zij de avond samen.

En de burgemeester was niet de enige die er zo over dacht. "Een aangrijpende voorstelling", vond Tilly Lansbergen van Theater Toverlei. "Wij gaan onderzoeken of deze voorstelling deze maand juni in het theater in de Sterrentuin kan worden gespeeld."


Raad pleit voor extra rijbanen op A4

files n Start nu meteen met de procedures die nodig zijn om de hoofdroute van de A4 ter hoogte van Leiderdorp te verbreden naar tweemaal drie rijstroken. Die oproep doet de Leiderdorpse gemeenteraad, op initiatief van de CDA fractie, aan minister Schultz van Haegen van infrastructuur.

Door: Corrie van der Laan

De Leiderdorpse gemeenteraad heeft er schoon genoeg van. Twee jaar nadat verbreding en verdieping van de A4 ter hoogte van Leiderdorp helemaal af is, staan er weer evenveel files op het traject als vroeger. "Vervelend voor frequente reizigers tussen Den Haag en Amsterdam en vice versa, maar ook voor de inwoners van ons dorp. Zij staan zelf in de file op de A4, maar files hebben ook negatieve invloed voor de luchtkwaliteit", zo schrijft de raad in een brief aan de minister.

Wat het voor Leiderdorp extra zuur maakt, is dat de gemeente miljoenen heeft meebetaald aan de verbeteringen aan de weg, die de files moesten oplossen en de leefbaarheid in het dorp verbeteren. Maar nu de in totaal 600 miljoen euro kostende klus geklaard is, zijn we weer terug op het oude niveau, zo constateert de raad.

"Leiderdorpers vragen zich hardop af waarom zij zo zwaar hebben moeten meebetalen voor een trajectkeuze die niet werkt. Eigenlijk voelen we ons in de maling genomen; in de berekeningen van Rijkswaterstaat was ons verzekerd dat het zo zou werken, maar de werkelijkheid laat anders zien." Probleem is vooral dat ter hoogte van Leiderdorp de hoofdrijbaan versmald wordt van drie naar twee rijstroken. De derde rijstrook dient dan als parallelbaan met afslagen. En daar gaat het fout doordat het verkeer ineens veelvuldig van rijstrook gaat wisselen.

Extra maatregelen

Minister Schultz heeft in maart dit jaar aangekondigd dat er extra maatregelen genomen zullen worden om de files aan te pakken. Zoals een betere bebording en meer ruimte om in en uit te voegen. Maar de Leiderdorpse raad heeft daar weinig vertrouwen in. De oplossing is volgens de raad een verbreding van de hoofdrijbaan in beide richtingen naar drie rijstroken. Immers, in de periode van het voorjaar van 2012 tot de zomer van 2014, toen al het verkeer met een maximale snelheid van 80 km per uur over tweemaal drie smalle rijstroken – zonder afslagen – ging, daalde de filedruk spectaculair.

In principe kan de hoofdrijbaan eenvoudig verbreed worden, het asfalt ligt er zelfs al. Maar er is wel een nieuw tracébesluit voor nodig en dat kost jaren. Reden te meer om de procedure per direct in gang te zetten, benadrukt de raad. "Anders gaat kostbare tijd verloren. De investeringen die lokaal, regionaal en landelijk zijn gedaan, en de leefbaarheid van ons dorp moeten u er van overtuigen in deze aanpak mee te gaan!"

Burgers in blik... | Foto: C. v.d. L.