Afbeelding
Foto: PR

Duurzame scholen , zonnepanelen en LED licht

duurzamheid n De afgelopen maanden zijn de Willem de Zwijgerschool en 't Bolwerk flink opgeknapt.

Nieuwe dakbedekking, een volledige schilderbeurt, opgeknapte en opnieuw ingerichte pleinen en tuinen, het geheel kan weer jaren vooruit. Een belangrijk onderdeel bij dit alles was het plaatsen van zonnepanelen op zowel het dak van de Willem als van 't Bolwerk. Scholen gebruiken flink wat energie. Verlichting is daar een belangrijke oorzaak van maar ook, en in toenemende mate het gebruik van beeldschermen. Met zonnepanelen kan een school self-supporting worden voor het energie gebruik. Door de bestaande lampen te vervangen door veel minder energie gebruikende LED verlichting neemt ook het totale energie-verbruik af. In opdracht van de Stichting PCBO zijn door de firma's Rooftop en Bestled dit voorjaar de lampen vervangen en ca 150 panelen gelegd. Financieel gezien levert deze operatie pas na verloop van tijd geld op omdat eerst de investeringen moeten worden terugverdiend. Maar geleidelijk treedt voor beide scholen een besparing op die oploopt tot ca € 10.000 per jaar.

Omdat in het nieuwe gebouw van de school Kastanjelaan al de nodige duurzaamheidsmaatregelen zijn genomen en bij de komende renovatie van de Regenboog ook gemikt wordt op duurzaamheid en energiebesparing zijn straks alle vier de scholen van de PCBO niet alleen qua onderwijs maar ook wat betreft hun accommodatie op de toekomst voorbereid.


Ware stormloop op huurwoningen De Entree

wonen n De belangstelling voor de 33 sociale huurwoningen van De Entree in Leiderdorp is overweldigend. Tijdens het driedaagse Open Huis eind mei hebben 875 geïnteresseerden de appartementen bekeken.

De meeste bezoekers van het Open Huis wonen in Leiderdorp, maar er is ook veel interesse vanuit de regio. Zowel jong als oud is zeer te spreken over De Entree en ook de combinatie met de bewoners van Gemiva wordt goed ontvangen. "Ik kom voor de tweede keer kijken, nu ben ik er samen met mijn ouders. Het zijn echt mooie, ruime appartementen. En niet onbelangrijk; heel betaalbaar", zegt een starter.

De woningen zijn, met een maximale huurprijs van € 599,- per maand, door Rijnhart Wonen bewust betaalbaar gehouden. De inschrijving via WoningNet is gesloten, er zijn maar liefst 1.111 reacties. Daarvan heeft 43% gereageerd op de twee- en driekamerappartementen van € 575,- per maand. De tweekamerappartementen van € 520,- krijgt 38% van de reacties. En tot slot zijn er ruim tweehonderd reacties voor de driekamerappartementen van € 599,-. Uiterlijk half juni worden de woningen toegewezen volgens het lokaal maatwerk. De planning is dat de nieuwe huurders op 7 juli de sleutel krijgen.

Met meer dan elfhonderd reacties laat De Entree zien dat er een enorme behoefte is aan sociale, betaalbare huurwoningen. "Het zijn prachtige woningen van zeer goede kwaliteit. Ik wacht al enige tijd op een huis en hoop echt dat ik hier samen met mijn zoontje kan gaan wonen. Maar als ik zie hoeveel mensen hier willen wonen, is de kans wel klein", vertelt een woningzoekende moeder. Rijnhart Wonen bouwt aan de toekomst en beantwoordt deze woonvraag met nieuwbouwprojecten als Verde Vista, Brittenstein, Brunelkamp en de Driemaster.

Ook woningzoekenden uit hogere inkomenscategorieën namen een kijkje, maar zij zullen vanwege het passend toewijzen geen kans maken op deze betaalbare woningen. Rijnhart Wonen houdt zich aan de nieuwe regelgeving vanaf 1 januari 2016. Voor gezinnen zijn deze twee- en driekamerwoningen aan de kleine kant.

Nog voor de zomer kunnen gezinnen reageren op nieuwe eengezinswoningen aan de overkant van De Entree. Daar worden aan de Brunelkamp in sneltreinvaart 12 eengezinswoningen gebouwd.


Gratis koffie voor poepruimers

poep n Goed gedrag mag worden beloond! Dat geldt ook voor hondenbezitters, vindt het Platform Hondenvrienden Leiderdorp.

Wie, zoals het trouwens hoort, keurig de poep van zijn of haar trouwe viervoeter opruimt, kan een gratis kop koffie krijgen.

Deze week start het Platform Hondenvrienden Leiderdorp, gesteund door Brasserie Park en Brasserie Meelfabriek Zijlstroom, deze actie.

Wie gezien wordt door de mensen achter het platform bij het opruimen van hondenpoep, kan een bon krijgen voor een gratis kop koffie! De hondenbezitter een schoon geweten, wij allen een schone gemeente. Met een bakkie koffie erbij.