Met het verlies tegen Westlandia lijkt de finale onbereikbaar. | Foto: J.P. Kranenburg
Met het verlies tegen Westlandia lijkt de finale onbereikbaar. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Verlies vraagt om een wonder

Nacompetitie n RCL heeft een wonder nodig om zaterdag 11 juni in de finale te staan voor een ticket naar de eerste klasse. In de eerste confrontatie tegen ook al competitiegenoot Westlandia werd op eigen veld met 0-3 verloren. De return volgt op dinsdag 7 juni in het Westland.

Op de slotdag van de reguliere competitie speelde RCL zich naar de nacompetitie en dat ging ten koste van de titel voor Westlandia. SVC'08 profiteerde en speelde zich zo naar de eerste klasse. Diezelfde weg ligt nu wagenwijd open voor Westlandia, dat RCL vooral in de laatste minuten pijn deed. Op dat moment was de score pas 0-1 en leken er nog mogelijkheden in te zitten om met perspectief richting de terugwedstrijd te gaan voor RCL. Het liep anders. Invaller Remco van de Ark prikte op aangeven van de sterke spits Joost van Schie de 0-2 binnen en even later ging het leder voor de tweede keer op de stip. Scheidsrechter Roozeboom had opzettelijk hands gezien en het presentje werd vanaf elf meter vakkundig uitgepakt door middenvelder Jasper van Dijk. Met de 0-3 eindstand lijkt het sprookje zo goed als uit voor de Racing Club.

Beide ploegen waren in de openingsfase aan elkaar gewaagd. Marvin Vollebregt was de eerste die Andrew Bontje testte als doelman. Met de vingertoppen kon een doelpunt worden voorkomen. Even later was het al wel raak voor de bezoekers. Routinier Van Schie vond Dennis Verbeek en die haalde droogjes uit. In de slotfase van de eerste helft verspeelde RCL een grotere kans om de uitwedstrijd nog met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Van Beek kwam door over links en Barokzay ging in de fout. Naderhand zou aan Westlandse worden verklaard dat er sprake was van een schwalbe, maar dan was deze wel uitstekend uitgevoerd. De zwak ingeschoten strafschop van Van Schie werd gekeerd door de andermaal weer sterk keepende Bontje. RCL kwam zo goed weg, maar de strafschop kreeg een vervolg. Centrale verdediger Barokzay had nog wat commentaar in huis aan het adres van de scheidsrechter en dat leverde hem direct zijn tweede gele kaart op. RCL moest dus door met tien man en vriend en vijand waren het er wel over eens dat deze gebeurtenis cruciaal was voor het vervolg van de tweestrijd.

Tol betalen

Trainer Luykx besloot bij aanvang van de tweede helft twee keer te wisselen. Sinteur en Guijt werden bedankt voor bewezen diensten en Wijnalda nam zijn vertrouwde positie aan het front weer in. Max Glasbeek werd linksback en RCL probeerde in een 4-4-2 opstelling de schade te herstellen. De thuisploeg kwam goed uit de startblokken en Van Bemmel kreeg een schietkans, waarbij de bal echter hoog over ging. Even later slalomde Wijnalda door de Westlandse verdediging, maar op het laatste moment werd de topscorer gestuit. Toch leek de ontmoeting uit te draaien op 0-1 en dat zou niet onverdienstelijk zijn geweest. Het liep, zoals al beschreven, anders en RCL betaalde derhalve de tol voor het feit dat het te lang met tien man had moeten spelen. De warmte werd de thuisploeg te machtig en enkele spelers waren ook volledig aan het einde van hun Latijn.

Al met al een domper voor de roodwitten om het seizoen zo te moeten eindigen. Uiteraard is er nog een minimale kans om alsnog de finale te bereiken, maar daar geloofde vrijwel niemand meer in na afloop.

Bron: leidenamateurvoetbal.nl/ Hennie Kanbier

Afbeelding