Juf Maria in haar eerste jaar aan de KJS 1982. | Foto: privé
Juf Maria in haar eerste jaar aan de KJS 1982. | Foto: privé Foto: PR

Koningin Julianaschool viert feest voor en met juf Maria

feest n Met een vrolijke feestdag vierde de koningin Juliana basisschool aan de Kom van Aaiweg het 40 jarig ambtsjubileum van juf Maria van der Wereld. Collega kleuterleidster Lida van Poelgeest zorgde er samen met een groepje ouders voor dat het een dag met leuke verrassingen werd.

Door Miep Vroonhof

De kinderen van groep Klein Duimpje kwamen vorige week woensdag allemaal met een mooie kroon op als Koning of Koningin naar het feest van de juf. Op een rondgang door de school trakteerde juf van der Wereld op haar beurt de grotere leerlingen van de KJS op een ijsje. Immers velen van hen zijn hun schooltijd in haar klas begonnen. En het komt regelmatig voor dat de ouders die de kinderen naar school brengen zelf ook al bij haar in de klas hebben gezeten.

Gedenkmap

Er waren bloemen en mooi gedenkmap over de kinderen van Klein Duimpje. Die groep zal toch echt de laatste klas zijn die jaren op de basischool bij haar zal beginnen. Enige tijd geleden nam zij de beslissing om aan het eind van dit schooljaar met pensioen te gaan. Zo kan zij samen met haar echtgenoot Aad van Houten - die recent 65 jaar is geworden en ook zijn baan gaat afsluiten – gaan genieten van meer vrije tijd en reizen.

Geen gemakkelijke besluit. "Kleuterleidster te zijn was van jongs af aan mijn liefste wens. Een beetje ouderwets gezegd echt mijn roeping." Geboren in 1956 en opgegroeid in Hoogmade ging de pientere Maria – al jong - op de fiets naar de (nu verdwenen) Engelendael lagere school in Leiderdorp en later naar de M.U.L.O. in Leiden. De kortste weg naar de speciale opleiding voor kleuterleidster. Zij volgde die naar eigen keuze bij de beroemde Haanstra kweekschool in Leiden.

Na haar afstuderen vond zij, tegen de trend van de tijd in, meteen een baan. In 1976 begon zij als kleuterleidster op net gestarte basisschool De Meerpaal in de snelgroeiende Merenwijk. Op uitnodiging van haar oud- collega Johan de Zwemmer die in Leiderdorp was gaan werken solliciteerde zij in 1982 bij de Koningin Juliana School in Leiderdorp om daar de kleuterklas van toen nog maar 11 leerlingen te integreren in het geheel van de basisschool. Een uitdaging die ze graag aannam maar die een droevige start kende. De heer de Zwemmer overleed plotseling op 35 jarige leeftijd eer zij in Leiderdorp aan het werk kon gaan. Dat was een moeilijke tijd waarin een opvolger gezocht moest worden voor het schoolhoofd (en de vriend) waarmee ze zou gaan samenwerken.

Toch zou er ze daarna in slagen om het kleuteronderwijs op 'haar' school op te bouwen. Ze bleef gelukkig de rest van haar loopbaan verbonden aan de Koningin Juliana school en zag het aantal leerlingen in de kleutergroepen gestaag groeien. Op het ogenblik heeft de school drie zogenaamde gecombineerde kleuter klassen en er is zelfs een wachtlijst. De kinderen zal ze vreselijk gaan missen, maar het werk is met succes gedaan en nu kan en moet er een jongere generatie leerkrachten aan de slag.

Gecombineerde kleutergroep 1 en 2 Klein Duimpje van de KJS. | Foto: J.P. Kranenburg