In gesprek met buurtbewoners. | Foto: PR
In gesprek met buurtbewoners. | Foto: PR Foto: PR

Weidevogels weer de klos.

Er is de laatste tijd in Leiderdorp veel te doen geweest rond het thema weidevogels. Denk hierbij aan het (hardnekkig) maaien tijdens de broedtijd in de Boterhuispolder, de voortdurende discussie over de openstelling van ditzelfde gebied eveneens tijdens het broedseizoen en last but not least het besluit van het hoogheemraadschap Rijnland om het waterpeil (polderpeil) van de Achthovener polder (nog verder) te verlagen t.b.v. de agrarische bedrijfsvoering.

U zult zich afvragen wat dit laatste met weidevogels heeft te maken.

Dat zit zo. Weidevogels zoals grutto en tureluur zijn voor hun voedselvoorziening gebaat bij een natte omgeving, d.w.z een omgeving die het mogelijk maakt hun voedsel in een vochtige bodem te zoeken. U raadt al wat er gebeurt wanneer het waterpeil daalt. De bovenlaag droogt uit en genoemde vogels kunnen de droge en hardere bovenlaag niet goed meer binnendringen om wormen te vinden. Bovendien zitten die wormen ook nog eens dieper, omdat het bovenin te droog is. Gevolg; geen eten en weg weidevogels. Nu is het afnemen van de aantallen weidevogels een trend van reeds vele jaren. Helaas ook in genoemde polder. Het vreemde is echter dat de regionale Agrarische Natuurvereniging de Achthovener polder heeft benoemd als belangrijk broedgebied (kerngebied) voor weidevogels. Dat houdt in dat men dit gebied het meest geschikt acht voor bescherming en instandhouding van de kwetsbare weidevogels. Bovendien wordt e.e.a onder bepaalde voorwaarden door de provincie ondersteund met subsidies die ten goede komen aan de agrarische bedrijven in het gebied. Je zou dus mogen verwachten dat men zich daar dan ook voor in wil zetten. Echter, niets is minder waar. Diezelfde agrariërs zijn talrijk vertegenwoordigd in het hoogheemraadschap, dat vervolgens besluit ten nadele van de weidevogels. Snapt u het nog? Willen we de weidevogels als grutto en tureluur behouden of gaan we voor lege, stille en saaie polders. Ik stel voor de naam van de organisatie te veranderen in Agrarische Vereniging (zonder Natuur er tussen)

Ton Renniers, Leiderdorp


GroenLinks: 'Nodig meer raadsleden op de koffie'

politiek n Het bezoek van GroenLinks aan de Dijkwacht blijkt een schot in de roos. Op de laatste zaterdag van mei kunnen fractievoorzitter Jeannette Hofman-Züter en haar partijgenoten naar hartenlust in gesprek met buurtbewoners, want het weinige zwerfvuil in de bloeiende berm is snel opgeruimd.

Aan de rand van de Leyhof spelen andere zaken, zo maakt de buurt de afvaardiging van GroenLinks duidelijk. De geplande aanpassing van de rondweg vanuit Leiden baart de bewoners zorgen. De provinciale weg langs hun wijk vinden ze nu al druk, met als gevolg veel herrie en luchtvervuiling. Begrip voor aanpassingen is er ook, vooral voor veiligheidsmaatregelen die kwetsbare verkeersdeelnemers beschermen. Maar waarom moeten auto's met 80 kilometer per uur langs de Leyhof rijden? Als dat gebeurt raken veel bewoners hun mooie uitzicht kwijt. Want geluidsschermen zijn dan op verschillende plaatsen langs de provinciale noodzakelijk om de overlast van het verkeer te beperken. Door een hogere maximumsnelheid – zo vermoeden de plannenmakers - kiezen automobilisten straks de rondweg in plaats van de Engelendaal. Maar de berekende tijdwinst van luttele minuten noemen de bewoners een lachertje. Binnen de kortste keren moet een automobilist bovendien alweer remmen bij de andere rotonde. ,,Met 50 kilometer kunnen auto's beter doorstromen, maken zij minder geluid en vervuilen ze minder'', zo legt een buurtbewoner uit. Bewoners van het Ovaal aan het eind van de Dijkwacht delen die mening. Ook zij vinden dat zij recht van spreken hebben, want zij hebben met hun tuin en huiskamer aan de wegkant nu al veel overlast. Hoe aangenaam en nuttig de uitwisseling van opvattingen ook is, fractievoorzitter Hofman-Züter beseft dat zij de zorgen van de bewoners onmogelijk allemaal kan wegnemen. Zij raadt hun aan om ook gemeenteraadsleden van andere politieke partijen te benaderen. ,,Vraag ze op de koffie of op de borrel'', zegt zij, ,,dan kunnen ze de situatie in de wijk zelf ervaren.'' Wie een woonwijk wil voordragen kan contact opnemen met secretaris Riny Vons (e-mail vonsdejong@versatel.nl of telefoon 06-40499313). https://leiderdorp.groenlinks.nl/.