Actievoeren is hard werken. | Foto: J.P. Kranenburg
Actievoeren is hard werken. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Gemeente en RCL bereiken akkoord

SPORT n Het bestuur van RCL kan opgelucht ademhalen. Na langslepende onderhandelingen is er vorige week een akkoord bereikt over de financiering van een nieuw clubhuis. De gemeente komt de voetbalclub verder tegemoet om de eerste financieel moeilijke jaren door te komen. Onder meer door een uitstel van de aangekondigde huurverhoging. De gemeente betaalt ook de vervanging van twee nieuwe kunstgrasvelden, die in plaats komen van bestaande grasvelden.

Door Frans Brocken

RCL-voorzitter Kees van der Burg reageert verheugd op het bereikte akkoord. "De oplossing is goed voor RCL en ook goed voor Leiderdorp. Naast het voetbal zal straks ook het sportcomplex van RCL toonaangevend zijn", aldus Van der Burg. Dat betekent volgens hem een impuls voor activiteiten als het schoolvoetbal en de jaarlijkse voetbalstart. "RCL is dan klaar om het complex zeven dagen per week te gaan gebruiken". Waarmee hij doelt op de plannen na oplevering van de nieuwbouw behalve op de zaterdag ook op de zondagen te gaan voetballen.

Sportwethouder Michiel van der Eng (D66) spreekt van een 'win-win situatie'. "RCL kan met deze afspraken hun eigen nieuwe clubgebouw gaan bouwen en de gemeente realiseert met maatwerkafspraken de beleidsdoelen uit de Sportnota". Zo hoeft RCL pas vanaf het verenigingsjaar 2021/2022 geleidelijk aan te voldoen aan de gebruiksvergoeding voor de sportvelden. De club krijgt daarmee de ruimte om in vier jaar toe te groeien naar het eindbedrag. De gemeente heeft in juli 2015 al toegezegd een gemeentegarantie te verstrekken voor een door RCL af te sluiten geldlening. Daardoor kan tegen een lagere rente een lening bij een bank worden verkregen.

Knap ingewikkeld

Waarom heeft het allemaal zo lang geduurd voordat er een oplossing kon worden gevonden? RCL heeft een en andermaal, laatst bij de hoorzitting van de gemeenteraad over de uitvoering van de Sportnota aangegeven, dat het zonder aanvullende hulp een nieuw clubgebouw niet was te realiseren. "Het was knap ingewikkeld", erkende Van der Eng. "Het gesprek kwam pas los toen de cijfers ter tafel kwamen. Daarbij bleek, dat RCL zijn financiën goed op orde had", aldus de sportwethouder. "Met de vervanging van de kunstgrasvelden komen we tegemoet aan het veldentekort. Kunstgras kan twee tot drie keer intensiever worden bespeeld", aldus Van der Eng. Het bereikte akkoord heeft vermoedelijk ook gevolgen voor de andere buitensportverenigingen.

Bij de hoorzitting werd duidelijk, dat niet één buitensportclub zonder gemeentelijke steun kan. "We gaan met alle buitensporters in gesprek. We willen terug naar twee of drie arrangementen. Er is ruimte voor maatwerk", aldus Van der Eng. De schaats- en skeelervereniging IJssport Leiderdorp is een geval apart. "Zij hebben de meest oneerlijke deal. Ze betalen behalve de huur ook nog eens de erfpacht plus het onderhoud en vervanging".


Ruim 3000 euro en heel veel eten

actie n De sportactie voor de Voedselbank op zondag 29 mei heeft een prachtig bedrag opgeleverd:ruim 3000 euro.

"En bovendien ook nog meer dan 80 kratten voedsel", aldus de enthousiaste initiatiefneemster Chantal Chantal Li-Arends. "Bij elkaar is de opbrengst meer dan het dubbele dan vorig jaar."Het opgehaalde geld wordt besteed aan verse producten en voor cadeautjes voor de kinderen van de voedselbank. Verschillende vrijwilligers en organisaties hielpen Chantal met de organisatie, maar ook door het bakken van taarten en het doneren van hapjes en drankjes. "Voor volgend jaar hebben zich ook al weer nieuwe sponsoren aangemeld."