Het echtpaar Zijlstra in 1961
Het echtpaar Zijlstra in 1961 Foto: PR

Bruidspaar Zijlstra 55 jaar getrouwd

n "Ons werk is onze hobby, het eist je helemaal op"

Huwelijksfeest n Op 15 mei 2016 was het 55 jaar geleden dat Herma van der Laan en Jan Zijlstra elkaar in het gemeentehuis van Sassenheim het ja woord gaven. Beiden werden ze in de Bollenstreek geboren, Herma in Sassenheim en Jan in Hillegom. Ze ontmoetten elkaar doordat Herma voor de Gruyter in de etalage stond te kijken toen Jan langs fietste. Jan wist direct, 'dat wordt ze'! Beiden hadden ze het gevoel voor elkaar te zijn voorbestemd.

Tekst en foto Esta Hoogervorst

Nadat Herma de MULO had doorlopen kreeg ze werk bij het elektriciteitsbedrijf Hillegom-Lisse- Sassenheim in Lisse. Gedurende vijf jaar deed ze de administratie en correspondentie voor de Raad van Beheer en was ze de enige vrouw op de afdeling. 'Ik had een behoorlijk representatieve functie en zorgde voor de belangrijke gasten. Ze kregen slagroom op de koffie van me', vertelt Herma lachend.

Groot avontuur

Jan, zoon van de slager, moest op 14 jarige leeftijd meewerken in de slagerij in Hillegom, totdat hij besloot om prediker te worden. Toen hij negentien jaar was ging hij een jaar naar de Bijbelschool in Brussel. 'En daarna begon 'het grote avontuur', zoals hij het zelf zegt. Jan werd voorganger bij de Pinkstergemeente in Leiden en predikte in de Bethlehemkerk aan de Lammermarkt. 'Ik predik nog steeds met veel plezier en doe dat in heel Nederland en in het buitenland, op uitnodiging en op eigen initiatief', vertelt hij. Herma had dezelfde roeping om het werk te doen, al jaren werken ze samen. Iedere donderdag, hun vrije dag, gaan ze op pad om iets te ondernemen waar ze zin in hebben. Het echtpaar Zijlstra kreeg drie kinderen, twee zonen en een dochter. Hun jongste zoon gaat als zendeling naar Nepal.

Ons werk is onze hobby

'Ons werk is onze hobby, het eist je helemaal op', vertelt het echtpaar Zijlstra. Na de dienst wordt er uitgebreid koffie gedronken en spreken we met de mensen. Bij ons zie je ook de zorg voor ouderen. 'Ik ben een zorgzaam type, ik zie aan de wijze waarop iemand loopt, hoe het met hem of haar gaat' vertelt Herma. 'Ik zeg niet veel, maar ik zie álles. Ik ben de dochter van een politieman. Als Jan op het podium staat, weet ik al wat hij gaat zeggen, we kennen elkaar 60 jaar!'

Hoogtepunt

'Elk mens die in aanraking komt met de Levende God vind ik een hoogtepunt' zegt Jan. Daar zijn onze diensten op gericht, we zien wonderen gebeuren. De relatie met God, is de relatie met het leven, dat prediken we. We doen grote meetings en in onze diensten zijn 80 procent van onze bezoekers soms zieken, daar bidden we voor. Ik zeg altijd, God houdt van je, Hij wil doen, datgene dat Hij heeft gezegd te willen doen. Jan besluit met de woorden, 'ons werk is ons beider levenswerk. Zolang er nood is gaan we door, dat is onze roeping. Ik ben te jong om oud te zijn'.

"Ik ben te jong om oud te zijn"

Het echtpaar Zijlstra anno 2016. | Foto: Esta Hoogervorst