Ingekapselde takken van de kardinaalsmuts.
Ingekapselde takken van de kardinaalsmuts. Foto: Jasper Klapwijk

De kardinaalsmuts-stippelmot

Duurzaam & Groen Pareltjes van de Heemtuin

Wie de Heemtuin bezoekt kan zien dat er nu tientallen struiken staan die bedekt zijn met een witte laag spinsel. Ze hebben een bijzondere, bijna spookachtige uitstraling. Maar als je de struiken van dichtbij bekijkt kun je zien dat de er in het spinsel duizenden kleine rupsjes bewegen.

Dit zijn de rupsen van de kardinaalsmutsstippelmot. Deze rupsen hebben de winter in minuscule eitjes doorstaan, en beginnen vanaf mei de blaadjes van de kardinaalsmuts te eten. De rupsen zijn in staat om binnen een korte tijd een grote struik compleet kaal te vreten. Ondertussen groeien de rupsen van een paar millimeter uit tot grote rupsen van soms wel 8 centimeter. Het grote spinsel-web bied in de tussentijd bescherming tegen vijanden.

Vanaf juni gaan de rupsen in spinselnesten verpoppen, de bomen hangen dan vol met de witte poppen. Na verloop van tijd zullen deze poppen uitkomen, en verschijnen er honderden ‘volwassen’ kardinaalsstippelmotjes.

Hoewel het op dit moment lijkt dat de kardinaalsmutsen af zullen sterven, komen de struiken er altijd weer bovenop. Zodra de stippelmotjes uit beginnen te vliegen, maakt de struik weer vers blad aan, en lijkt het al snel alsof er niets is gebeurd.

De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten. Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.

Rupsen van de kardinaalsmutsstippelmot die hier veilig eten en groeien.

Uit de krant