Joop van Huut (rechts) overhandigt een foto van het naambord aan Bob Reidsma van het Leiderdorps Museum.
Joop van Huut (rechts) overhandigt een foto van het naambord aan Bob Reidsma van het Leiderdorps Museum. Foto: Corrie van der Laan

Naambord De Menswording op het nippertje van de sloop gered

Algemeen

De Menswording is vorige maand gesloopt, maar veel Leiderdorpers zullen het katholieke kerkgebouw aan het Heelblaadjespad nooit vergeten. Een stukje tastbare herinnering heeft een veilige plek gevonden in het Leiderdorps Museum. Vanaf 5 september is hier naambord van de kerk te zien. Het werd op de valreep veilig gesteld door een lid van de voormalige parochie De Menswording. Op haar verzoek heeft Joop van Huut, voormalig koster van De Menswording, het op 22 juli symbolisch overhandigd aan museumvoorzitter Bob Reidsma. 

De Menswording werd in 1975 gebruik genomen als kerkgebouw van de gelijknamige Rooms-katholieke parochie. Het was het eerste gebouw in de toenmalige nieuwbouwwijk Voorhof en verving het houten noodkerkje aan de Gaarmeesterstraat (1966-1975). De parochianen leverden met acties en inzamelingen een belangrijke bijdrage aan de financiering van de Menswordingkerk.

In 2011 werd de Menswordingparochie samengevoegd met de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Meerburgkerk) te Zoeterwoude en kreeg daarbij de naam De Goede Herder. Aanvankelijk was het idee om de Meerburgkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude af te stoten en de Menswording als enige kerk te handhaven; beide kerken openhouden was financieel niet haalbaar en de Meerburgkerk kampte met een enorme achterstand aan groot onderhoud. Maar het Bisdom van Rotterdam kwam hier bij nader inzien op terug en besloot de monumentale Meerburgkerk te restaureren en De Menswording te sluiten.

In december 2016 werd kerk De Menswording aan de eredienst onttrokken en gesloten. Vorige maand is het kerkgebouw gesloopt. Op de locatie komt een appartementengebouw.


Ontmanteling

Een aantal voorwerpen uit de Menswording is al eerder uit het gebouw verwijderd en opgeslagen, vertelt Joop van Huut, die 35 jaar lang koster in de Menswording was en de leiding had over de ontmanteling. Zo is de klok nu in Zoeterwoude en is het de bedoeling dat deze een plek krijgt in de klokkenstoel bij begraafplaats Meerburg. De officiële eerste steen is verwijderd en naar het archief van het Bisdom gebracht.

Maar aan het 3 meter lange, donkergrijs geschilderde eikenhouten naambord met daarop in witte letters ‘de menswording‘, dat naast de entree hing, had niemand gedacht. Behalve een parochiaan, die anoniem wil blijven. 

Met de schenking van het naambord wordt een stukje geschiedenis van Leiderdorp behouden. Het is de tastbare getuigenis aan een kerk, alsook herinnering aan een hechte parochiegemeenschap.


Het vijfde katholieke kerkgebouw in Leiderdorp

In de 1500 jaar oude geschiedenis van Leiderdorp was De Menswording het vijfde katholieke kerkgebouw was (het noodkerkje aan de Gaarmeesterstraat niet meegerekend).

De eerste kerk is gebouwd in de 12de of 13de eeuw op de plek waar nu de Dorpskerk staat. Tijdens het beleg van Leiden (1573 - 1574) werd deze kerk verwoest. In begin 14de eeuw werd een tweede parochiekerk gebouwd, op het ‘Hooge Land’ als bijkerk van de parochiekerk van Leiderdorp. De kapel was gewijd aan de heilige Pancratius. Nu staat op deze locatie de Hooglandse Kerk.

In 1394 is Klooster Engelendaal gebouwd. Dit klooster had vanaf 1410 zijn eigen kapel. Deze kapel kan worden beschouwd als de derde katholieke kerk die in Leiderdorp is gebouwd. Klooster Engelendaal lag in de Munnikenpolder, het gebied waar nu Verpleeghuis Leythenrode en het Alrijne Ziekenhuis zijn gesitueerd. Een vierde, weliswaar zeer bescheiden kerkje (met begraafplaats), heeft naar alle waarschijnlijkheid in de middeleeuwen nabij de Spanjaardsbrug gelegen.

De sloop van De Menswording is in volle gang. Het naambord is net op tijd veilig gesteld.

Uit de krant