Marije van Pernis met een van de vrijwilligers van de weggeefwinkel.
Marije van Pernis met een van de vrijwilligers van de weggeefwinkel. Foto: Margareth Hillebrandt

‘Je zet het neer en het is alweer weg’

Zorg & Welzijn Vluchtelingen

“Het begon heel klein als particulier initiatief in een garage,” vertelt Marijke van Pernis. “En kijk nu eens.” Het is inderdaad druk in de grote, goed georganiseerde ruimte van de weggeefwinkel aan de Simon Smitweg in Leiderdorp. De Oekraïense vluchtelingen, waarvoor de winkel is opgericht, komen in groten getale langs. Er is blijkbaar dringend behoefte aan spullen. Samen met Elsbeth Veerhoek heeft Marijke in mei van dit jaar vanuit de Diaconie van de Protestantse Gemeente Leiderdorp de organisatie van de weggeefwinkel op zich genomen.

Door: Margareth Hillebrandt

“Je zet het neer en het is alweer weg. Dat geldt vooral voor klein witgoed, servies, mannenkleding en kinder- en damesfietsen. Vooral fietsen”, benadrukt Van Pernis.

De samenwerking in de driehoek die bestaat uit Vluchtelingenwerk van de gemeente, welzijnsorganisatie Incluzio en de Diaconie verloopt soepel. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting, Incluzio helpt waar het gaat om medische en psychsociale zorg, onderwijs voor kinderen, taallessen voor volwassenen en activiteiten zoals sport, de Diaconie reguleert vraag en aanbod van spullen die de vluchtelingen nodig hebben. Dit laatste gebeurt dus in de weggeefwinkel, die naast de Gemeentewerf van Leiderdorp ligt. Hier wordt zowel de inbreng als uitgifte van spullen geregeld.


Studio’s

Een aantal Oekraïense vluchtelingen is inmiddels in de studio’s van de Statenhof getrokken. De appartementjes zijn nog lang niet allemaal bezet maar dat moet in de komende weken gebeuren. Op de begane grond komt een algemene ruimte, waar men elkaar kan ontmoeten en waar activiteiten kunnen plaatsvinden, maar die is nog niet klaar. De studio’s zelf zijn sober ingericht met stapelbedden, een tweezitsbank, een paar stoelen en een tafel. Verder is er een keukenblok een douche en een toilet. De aanwezige huisraad is summier. Dus wat extra serviesgoed, bestek, huishoudelijk textiel en klein witgoed is hard nodig. Er is geen behoefte aan extra meubels, daarvoor zijn de studio’s te klein.

Marijke van Pernis: “Vanmiddag komen er onder begeleiding ook twee groepjes van vijf mannen die in crisisnoodopvang in het kerkgebouw Power City verblijven. Deze vluchtelingen, allen mannen, zijn door de eerste screening van Ter Apel gekomen, waar geconstateerd is dat ze uit onveilige landen komen. Ze wachten op een oproep van de IND. Dit zijn dan wel geen Oekraïners, maar ook zij hebben hulp nodig. Vorige week hebben wij hier nog een man aangekleed die op slippers binnenkwam, met alleen een T-shirt en korte broek aan. Dus ook herenkleding is zeer welkom. Iedereen krijgt een winterjas, een trui en een broek. Ook (nieuw) ondergoed en sokken zijn hard nodig. We houden deze twee groepen vluchtelingen wel gescheiden. De dinsdag- en donderdagochtend van 10 tot 12 uur blijven gereserveerd voor de Oekraïners.”


Overzichtelijk

In de weggeefwinkel zijn dameskleding, herenkleding, kinderkleding, speelgoed en huishoudelijke artikelen overzichtelijk in verschillende ruimtes per categorie uitgestald. Dat maak het zoeken een stuk makkelijker. Ook is er een ruimte ingericht waar kinderen kunnen spelen, terwijl mama rustig de benodigde spullen uitzoekt. Verder is er een gezellige huiselijke ruimte, die dienst doet als ontmoetingsplaats en waar de koffie altijd klaarstaat.

De meeste vrijwilligers zijn kerkvrijwilligers. Maar ook helpen er een paar Oekraïense dames. Wel zo makkelijk, omdat de taal dan geen enkele barrière vormt. Vertaalapps als hulpmiddel om elkaar te begrijpen worden veelvuldig gebruikt. Vooral de Oekraïners zijn hier zeer bedreven in.


Oproep

Heeft u nog goed bruikbare spullen die de vluchtelingen kunnen gebruiken, aarzel dan niet om deze af te geven in de weggeefwinkel. Openingstijden dinsdag- en donderdagochtend van 10 tot 12 uur. Het gebouw is bij de gemeentewerf van Leiderdorp.

Twee Oekraïense vrijwilligers bij de tafels vol kleding. Hun hulp is van groot belang om de taalbarrière te overkomen.

Uit de krant