De website www.dementievriendelijkleiderdorp.nl is een informatiebron en wegwijzer ineen.
De website www.dementievriendelijkleiderdorp.nl is een informatiebron en wegwijzer ineen.

Leiderdorp zet stap richting dementievriendelijk

Zorg & Welzijn

Op dinsdag 21 september, Wereld Alzheimerdag, lanceerde wethouder Daan Binnendijk (Zorg & Welzijn) in gebouw De Sterrentuin de website www.dementievriendelijkleiderdorp.nl. De website is bedoeld als wegwijzer en informatiebron voor inwoners van Leiderdorp die te maken hebben met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie.

Door: Jessica Langenhoff

Waarom zoveel aandacht voor dementie? In Leiderdorp hebben we te maken met dubbele vergrijzing. De verwachting is dat in 2040, één op de dertig inwoners een vorm van dementie zal hebben. Nu al kent bijna iedereen wel iemand in zijn omgeving die het heeft of er mee te maken heeft.

De website is een initiatief van het Netwerk Dementievriendelijk Leiderdorp, dat bestaat uit mantelzorgers, een huisarts, een beleidsmedewerker van de gemeente, medewerkers van welzijnsorganisatie Incluzio en een dementiedeskundige vanuit Transmuralis. Het netwerk wil samenwerking stimuleren tussen bewoners, clubs en verenigingen, gemeente, winkeliers, zorgorganisaties en lokale bedrijven. Die samenwerking is hard nodig om mensen met dementie zo lang mogelijk mee te laten doen aan de maatschappij.


Netwerk

Terwijl de wereld van mensen met dementie steeds kleiner wordt, raken er steeds meer mensen bij hen betrokken. Dat begint bij een eventuele partner, familie en vrienden, waarna steeds meer professionals ingeschakeld worden. Terwijl de verbindingen tussen hersencellen verloren gaan, ontstaan er steeds meer nieuwe verbindingen in het netwerk van iemand met dementie. Dat beeld schetste wethouder Daan Binnendijk voorafgaand aan de lancering toen hij vertelde hij over zijn moeder. Zij was een slimme en zelfstandige vrouw maar ze raakte steeds meer spullen kwijt en kon slechter alleen zijn. Dat vroeg veel aanpassing van de vader van de wethouder en van de mensen om hen heen. Vandaar dat dit onderwerp zijn persoonlijke belangstelling heeft.


Hulpmiddelen

Gerard Verboon vertelde vervolgens over zijn vrouw die 7 jaar geleden de diagnose dementie kreeg. Hij bedacht in de afgelopen jaren steeds weer betaalbare technische oplossingen waardoor ze toch nog een beetje konden doen wat ze altijd graag deden. Dansen op live muziek, festivals bezoeken. Door de hulpmiddelen behielden ze een veilig gevoel en zoveel mogelijk vrijheid. Niet iedere partner is zo inventief als Gerard. Hij noemde ook op welke voorzieningen ze vanuit de gemeente kregen, via een indicatie van Incluzio. Het maakte dat zijn vrouw veel langer thuis kon blijven wonen, ook al is ze nu toch verhuisd naar een appartement waarbij zij ondersteuning ontvangt van zorgverleners. Er sprak veel zorgzaamheid en dankbaarheid uit zijn verhaal. En hij is blij dat andere mensen door de website makkelijker de juiste informatie kunnen vinden.


Meerwaarde

Grote meerwaarde van de website www.dementievriendelijkleiderdorp.nl is dat alle informatie die Leiderdorpers die in aanraking komen met dementie nodig kunnen hebben, op één plek staat. Zo is er de Voorzieningenwijzer, een wegwijzer naar hulp en ondersteuning in Leiderdorp. Bijzonder is ook het gratis te downloaden ‘Vergeet-mij-niet-boekje’ dat iemand met dementie of een mantelzorger kan invullen. Alle belangrijke informatie over de persoon met dementie komt zo in één overzicht te staan. Medische zaken maar ook interesses en persoonlijke voorkeuren, die helpen om aansluiting te vinden.

Voor algemene informatie verwijst de website door naar andere betrouwbare organisaties.

Door de stekker in de beamer te steken maakte wethouder Daan Binnendijk de website www.dementievriendelijkleiderdorp.nl voor iedereen zichtbaar. Links op de foto Marijke Kleijn, ontwikkelaar bij Incluzio Leiderdorp.

Uit de krant