Logo leiderdorpsweekblad.nl
Feest ter gelegenheid van de live-gang van het ZorgDomein project. | Foto: PR
Feest ter gelegenheid van de live-gang van het ZorgDomein project. | Foto: PR (Foto: PR)

Verwijzingen met één muisklik

  Zorg & Welzijn

Handmatig formuliertjes uitschrijven, overschrijffouten en onleesbare verwijsbriefjes zijn vanaf nu verleden tijd! Alle huisartsen in de regio Zuid-Holland Noord, waar ook Leiderdorp onder valt, gebruiken nu ZorgDomein om te verwijzen naar VVT-organisaties (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg). Waar eerder ruim acht handelingen nodig waren voor een verwijzing, kan dit nu met één muisklik. Een primeur voor de regio, waardoor ruim een half miljoen patiënten sneller en veiliger door de huisarts kunnen worden verwezen naar VVT-organisaties.

Inmiddels zijn de eerste duizend verwijzingen succesvol via ZorgDomein verstuurd. Huisartsen in de regio zijn enthousiast: "Geen gepriegel meer met de pen en het scannen van formulieren. Bovendien start ik de verwijzing vanuit mijn eigen systeem, waardoor ik relevante contextinformatie goed mee kan geven. Dit is veiliger voor de patiënt.", zegt Frank den Heijer, huisarts in Alphen aan den Rijn. De acht grootste VVT-organisaties (ActiVite, Alrijne Zorggroep, DSV Verzorgd Leven, Groot Hoogwaak, Libertas Leiden, Marente, Topaz en WIJdezorg) ervaren dit voordeel ook. Mariëlle Putters, specialist ouderengeneeskunde bij WIJdezorg: "In plaats van met de hand ingevulde formulieren, ontvangen wij de informatie nu digitaal. Dit vermindert de kans op fouten." De verwijzing is nu vollediger, sneller en veiliger te realiseren, hier zijn patiënten bij gebaat.

Brede samenwerking

Sleutelnet, het samenwerkingsverband van alle zorgverleners en de zorgverzekeraars in de Regio Zuid-Holland Noord op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, voerde de regionale coördinatie van het project. Regionaal projectleider Christi Ouwerkerk: "Dit is een uniek project. Zuid-Holland Noord is de eerste regio in Nederland waarin acht VVT-organisaties en huisartsen gezamenlijk besluiten gebruik te maken van ZorgDomein." Directeur Jasper van Sambeek: "Het digitaliseren van deze verwijsstroom is een mijlpaal in de samenwerking tussen de VVT-organisaties en huisartsen in deze regio, die met dit project nog sterker is geworden."

Er is een uitgebreid traject voorafgegaan aan deze implementatie. Huisartsen, verenigd in LHV-kring Rijnland & Midden-Holland en Netwerk Zorgorganisaties Leiden en Omstreken (NZLO, het samenwerkingsinitiatief van vijf zorggroepen), en de VVT-organisaties hebben met Sleutelnet onderzocht welke oplossing het meest geschikt was. Daarna hebben zij samengewerkt om de verwijzing van de huisarts naar de VVT-organisaties in de regio te digitaliseren.

Meer berichten