De binnenbaan van de Schaatshal Leiden. Morgen kan hier voor de laatste keer geschaatst worden.
De binnenbaan van de Schaatshal Leiden. Morgen kan hier voor de laatste keer geschaatst worden. Foto: Daniella Moolenaar

Feestelijke afscheidsdag Schaatshal Leiden

Sport

Schaatshal Leiden, een begrip in de regio, sluit na 47 jaar, haar deuren op zondag 26 maart. Een bijzonder en ook weemoedig moment voor veel schaatsliefhebbers in Leiden en omgeving. Om deze mijlpaal te markeren, organiseert Schaatshal Leiden een feestelijke dag waarin de schaatsgeschiedenis tot leven komt. Bezoekers zijn welkom gratis te komen schaatsen om afscheid te nemen van deze geliefde locatie, herinneringen op te halen en te genieten van de vele activiteiten die gepland zijn.

In de ochtend, vanaf 10 uur, kunnen de jongste schaatsers genieten van een Elfstedentochtprogramma. Vanaf 12 uur komen oude toppers bijeen voor de laatste rondjes op het ijs, begeleid door welbekend dweilorkest Kleintje Pils. Op de binnenbaan zijn dan demonstraties shorttrack, ijshockey en curling. Vanaf kwart voor 3 geeft de Kunstschaatsvereniging Rijnland een feestelijke ijsshow en een half uur later openden de kunstrijders de zondagmiddagdisco, zoals vanouds. Tussen deze activiteiten door kunnen bezoekers gratis schaatsen op de oude vertrouwde baan.


Startpunt

Opgericht door Ton Menken in 1976 heeft Schaatshal Leiden een kleine halve eeuw een belangrijke rol gespeeld in de schaatssport. Ondanks de bescheiden ijsvloer van totaal 77 bij 40 meter is de huidige schaatshal een startpunt geweest voor vele medaillewinnaars. Om er een aantal te noemen, Kjeld Nuis (Olympisch Goud 1000/1500m), Kai Verbij (Meervoudig Wereldkampioen), Monique Velzeboer (Olympisch Goud Shorttrack), Peter van der Velde (Wereldkampioen Shorttrack), en Sophie Verlaan (EU Kampioen Kunstrijden).

Na 47 jaar van toewijding aan de schaatssport, is het tijd geworden om plaats te maken voor een moderne en duurzame schaatshal. De schaatssport zal zich verplaatsen naar een energieneutraal sportcomplex aan de Voorschoterweg in Leiden. IJshal De Vliet opent komend najaar. 


Meer dan een sport

Het slotfeest van Schaatshal Leiden zal niet alleen een feestelijk evenement zijn om het einde van een tijdperk te markeren, maar ook een herinnering aan het belang van schaatssport voor de Leidse gemeenschap en die in de omgeving. Schaatsen is een integraal onderdeel van de Nederlandse cultuur en heeft een rijke geschiedenis binnen elke discipline. Het is niet alleen goed voor de gezondheid, maar brengt ook mensen bij elkaar. Voor jong en oud - want ook veel oudere schaatsers hebben zich in de jaren laten zien - is het duidelijk dat schaatsen meer dan een sport is. De voortzetting van de schaatssport in de nieuwe IJshal De Vliet zal daarom van groot belang zijn om deze traditie te behouden en de gemeenschap te blijven verbinden.

Schaatshal Leiden wil op 26 maart met name zijn dank uitspreken aan alle schaatsliefhebbers, verenigingen en vrijwilligers die zich in de afgelopen 47 jaar hebben ingezet om de schaatshal tot een succes te maken. Samen kijken zij uit naar een prachtige toekomst voor de schaatssport in Leiden.

Uit de krant