Iris (met haar haar diploma) en haar trotse docent Kimberley. | Foto: PR
Iris (met haar haar diploma) en haar trotse docent Kimberley. | Foto: PR Foto: PR

Leiderdorpse judoka behaalt zwarte band

Sport

Judoka Iris Janssen uit Leiderdorp is zaterdag 4 februari in Spijkenisse geslaagd voor haar felbegeerde zwarte band.

Daar gingen maanden van harde training, onder leiding van haar judodocent Kimberley van de Bergh, aan vooraf. Arno Zahradnik, docent van de judo lerarenopleiding, zorgde daarbij voor de puntjes op de i. Zowel het tachi waza (staand) ne-waza (grond) en het kata (vorm) zagen er volgens de jury zeer verzorgd uit. Met de zwarte band is Iris meteen ook bevorderd tot de eerste dan-graad.

Iris startte met judolessen bij het Leiderdorpse Sportcentrum van Houdt toen ze 6 jaar oud was en is daar altijd blijven trainen. Al was judo niet eens haar eerste keus. “Ik wilde eigenlijk gaan kickboksen. Maar omdat ik daar toen nog te jong voor was, begon ik maar met judo.” Ook toen ze eenmaal besloot dat judo echt haar sport was, durfde ze er niet van te dromen dat ze ooit de zwarte band zou halen. Iris: “Door de jaren heen hebben vijf verschillende trainers mij begeleid naar dit moment. Daar ben ik ze allemaal heel dankbaar voor! Maar in het bijzonder Kimberley en Thijs Roos, mijn valpartner van het examen. Zonder deze twee mensen had ik het nooit voor elkaar gekregen om dit examen te halen.”

Ze besluit: “Voor iedereen die erover na denkt om te gaan judoën: gewoon doen. En dat geldt zeker ook voor alle meiden!”.

Iris Janssen velt valpartner Thijs Roos met een heupworp. | Foto: PR

Uit de krant

Uit de krant