Padellers in actie op de banen van LTC De Munnik.
Padellers in actie op de banen van LTC De Munnik. Foto: Carolien van Leeuwen

Padel spelen kan nu ook in Leiderdorp

Sport

Het is de snelst groeiende sport ter wereld. Overal schieten padelbanen als paddenstoelen uit de grond. Sinds september kan ook in Leiderdorp padel gespeeld worden. Tennisclub De Munnik heeft drie indoor–tennisbanen omgebouwd naar vier indoor-padelbanen. De banen werden officieel geopend op 10 september, tijdens de viering van het 85-jarig bestaan van de tennisclub. 

Tekst en foto’s: Carolien van Leeuwen

De leden van de kerngroep Padel hebben keihard gewerkt om dit in negen maanden tijd te laten uitvoeren. De redactie legde een aantal vragen voor aan twee van hen, Ruud Riethoven en Paul Bruggeman, die zelf enthousiaste padellers zijn 


Padel, wat is dat voor een sport en waar komt het vandaan?

Padel is een racketsport en een mix van tennis en squash. Het wordt binnen gespeeld in een kooi van glas en hekwerk, door vier personen, twee tegen twee, een dubbelspel dus. De deelnemers gebruiken daarvoor een speciaal padelracket. Dit racket is kleiner dan bij tennis en is van kunststof met luchtgaten erin. De speciale bal lijkt uiterlijk veel op een tennisbal. De bal mag maximaal één keer op de grond stuiteren, maar wel vaker tegen de wanden komen. Er wordt dezelfde puntentelling gebruikt als bij tennis.

Padel is ontstaan in Mexico. Een rijke Mexicaanse zakenman bedacht de sport en gebruikte daarvoor zijn achtertuin als speelveld. Via Argentinië is het overgewaaid naar Spanje en vandaaruit naar heel Europa. Vooral in Spanje is padel heel geliefd. Sinds 2010 wordt het beoefend in Nederland. Je spreekt het uit als paa-del, met de klemtoon op del.


Wat maakt de sport zo aantrekkelijk ?

Padel is, in vergelijking met tennis, niet moeilijk om te leren omdat het minder techniek vereist. Beginners kunnen vaak al na twintig minuten oefenen ballen terugslaan. Dat geeft snel voldoening en plezier en maakt het laagdrempeliger om mee te beginnen. 

Ook is het een gezellige sport omdat je het met z’n vieren speelt, veelal mensen die elkaar al kennen. Speciale kleding is niet nodig en je kunt het spelen op gewone sportschoenen met profiel.


Hebben jullie speciale padel-trainers­?

De Munnik heeft twee gediplomeerde trainers, Raoul en Marco.


Hoeveel padel-leden hebben jullie en is er ruimte voor meer?  

Inmiddels hebben we al ongeveer driehonderd padel-leden waarvan vijftig tot zestig nieuw zijn bij de club. De overige waren al lid van De Munnik en spelen padel naast tennis. Bij de Munnik spelen ongeveer evenveel vrouwen als mannen padel, van alle leeftijden. Ook voor kinderen is het een hele geschikte sport. Doordat padel een wat jonger publiek aantrekt, zien we een vergroening van de ledenpopulatie. Dit geeft de club een nieuwe dynamiek. Graag zouden we nog wat meer jeugd willen aantrekken. Hiervoor zijn we in gesprek met het bedrijf Padel Academy Sterk voor het organiseren van clinics op scholen.

Er is nog plaats voor 100 leden; vanwege de capaciteit van de banen komt er bij 400 leden een ledenstop. Leden kunnen online een baan ‘afhangen’, zo wordt reserveren genoemd in de padelwereld, voor één uur per keer. Afhangen moet minimaal 48 uur van tevoren. Een baan is uitsluitend te reserveren per vier personen. De banen zijn goed bezet, vooral op de door-de-weekse avonden. Op de ochtenden en middagen en in het weekend is het minder druk.


Gaan jullie meedoen aan padel-toernooien en -competities?

Jazeker en we gaan ook onze padelbanen daarvoor gebruiken. Dit kan omdat de banen voldoen aan de officiële eisen, zoals de maten van 10 meter breed bij 20 meter lang. Van 27 tot en met 30 december organiseren we intern een feestelijk kersttoernooi. In april start de voorjaarscompetitie, zie voor de data onze website www.ltcdemunnik.nl.


Hoe kunnen belangstellenden lid worden?

Mensen kunnen zich via de website www.ltcdemunnik.nl inschrijven middels het aanmeldformulier. Lid worden kan per 1 januari 2023. De kosten voor alleen padel zijn voor alle leeftijden 300 euro per jaar. Hiervoor kun je onbeperkt en alle tijden afhangen. Jongeren t/m 23 jaar betalen slechts 160 euro per jaar, maar kunnen dan uitsluitend afhangen op door-de-weekse dagen tot 19.00 uur en in de weekenden. Wil je naast padellen ook tennissen, dan betaal je 35 euro per jaar extra.

Van leden wordt wel verwacht dat ze zich inzetten voor de club. Bij de Munnik betekent dit 3x per jaar een bardienst of andere werkzaamheden, wat je overigens wel kunt afkopen.

Mensen die padel eerst een keer willen uitproberen, kunnen gratis eenmalig een proefles van een uur doen, inclusief materialen. Hiervoor moeten ze wel met z’n vieren komen. Aanmelden kan door een email te sturen naar padel@ltcdemunnik.nl onder vermelding van de namen van de spelers en de gewenste dag en tijdstip (minimaal 48 uur van tevoren). 

Een proefabonnement is ook mogelijk; voor 25 euro kan dan tot 1 januari 2023 onbeperkt gespeeld worden.

Paul Bruggeman en Ruud Riethoven.
Sportwethouder Herman Romeijn kwam vorige week een kijkje nemen bij de padelbane van LTC De Munnik. V.l.n.r.  Paul Bruggeman (lid kerngroep), Karin van Heijningen (secretaris), Ton van der Zwet (penningmeester), Herman Romeijn (wethouder Sport), Ruud Riethoven (lid kerngroep) en Aart Bolluijt (voorzitter bestuur).

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant