De swimrunners gaan te water voor hun eerste zwemtraject over de Vadedoplas.
De swimrunners gaan te water voor hun eerste zwemtraject over de Vadedoplas. Foto: WH

Enthousiasme over eerste Leiderdorpse swimrun

Sport

Het was een uitdaging voor echte bikkels. Donderdag aan het begin van de avond vond in de Munnikkenpolder de allereerste Leiderdorpse Swimrun plaats. Afwisselend hardlopend en zwemmend legden de ca 35 deelnemers een afstand van ruim 7 kilometer af door de polder.

Door: Corrie van der Laan

Het evenement was georganiseerd door het comité dat ook ieder jaar verantwoordelijk is voor de Triathlon Leiderdorp. “Dit was een try-out”, vertelt Jeroen Fakkeldij van het comité, die achteraf alleen maar positieve reacties hoorde. “Iedereen was enthousiast over het parcours en de mooie omgeving. Van alle kanten werd gevraagd wanneer we het nog een keer organiseren. Zelfs de twee deelnemers die uitvielen omdat ze onderkoeld raakten, staan te popelen om een volgende keer weer mee te doen.”

Swimrunwedstrijden worden nog niet zoveel georganiseerd in Nederland. “Er zijn eigenlijk maar twee grote swimrunevenementen, bij het Lauwersmeer en het rondje Vinkeveense plassen”, weet Fakkeldij. “Dus toen bekend werd dat wij hier een swimrun gingen organiseren, kwamen er reacties uit het hele land.” Opvallend was dat de deelnemers, voor het overgrote deel wat ouder waren. De jongste was 24 maar de gemiddelde leeftijd lag zo halverwege de veertig. “Mensen gaan vaak pas op wat latere leeftijd beginnen met dit soort duursporten”, is de verklaring van Fakkeldij.  

De start was donderdag om 6 uur ’s avonds op de skeelerbaan van de Vereniging IJssport Leiderdorp in het Weteringpark. Na een rondje over de baan gingen de deelnemers de Vadedoplas in voor het eerste eindje zwemmen. In totaal werden zeven stukken gelopen, bij elkaar 5508 meter, afgewisseld met zes keer zwemmen, bij elkaar 1686 meter. De deelnemers droegen allemaal (gedeeltelijke) wetsuits en een badmuts – de meesten droegen er twee over elkaar voor de warmte. Een veiligheidsboei en schoenen bij het lopen waren verplicht. “De afstand is niet de uitdaging”, licht Fakkeldij toe, “het is het wisselen dat het zo zwaar maakt. Maar dat vinden de echte die-hards juist leuk.” Als het aan hem ligt komt er volgend jaar zeker een tweede editie van de swimrun, en dan met meer deelnemers. “Op dit traject kunnen we makkelijk 150 mensen kwijt.”


Uitslagen

De winnaar bij de mannen was Paul Langelaan uit Zoetermeer in 0.56.37, gevolgd door Paul van den Heuvel uit Oss (0.59.12) en Robbert Neijenhuis uit Amsterdam (0.59.50). Bij de vrouwen was Irene Ittmann uit Bilthoven het snelste in 1.02.14. Nummer 2 werd Jacomina Eijkelboom uit Bilthoven (1.02.17_ en Belinda van Alphen uit Alphen aan den Rijn eindigde als derde (1.05.50). De hekkensluiter kwam over de finish na een uur en 22 minuten.


Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant