Voorzitter Michael Hoppe bij de 50 meter schietbaan.
Voorzitter Michael Hoppe bij de 50 meter schietbaan. Foto: Margareth Hillebrandt

Veel belangstelling voor open dag schietsportvereniging De Vrijheid

Sport

In het kader van de Nationale Sportweek van de NOC/NSF opende de Leiderdorpse schietsportvereniging de Vrijheid op zaterdag 24 september haar deuren voor geïnteresseerden. De vereniging is opgericht in 1958 en zal volgend jaar haar 65-jarige jubileum vieren. Op 1 april 1980 werd de schietaccommodatie in De Bloemerd in gebruik genomen. De Vrijheid is met zijn 440 leden een van de grootste schietverenigingen in Nederland.


Precisie en concentratie

Bij binnenkomst valt direct op dat er veel stoere mannen zijn, weinig vrouwen en slechts een paar kinderen. Is dit dan vooral een mannensport? Voorzitter Michael Hoppe moet dat beamen. Hij geeft aan dat maar tien procent van de leden vrouw is en dat er weinig jeugdleden zijn. Dat zou hij graag anders zien. Hoppe: “Misschien vindt de jeugd de schietsport te saai en hebben zij een ander verwachtingspatroon? Maar het is hier natuurlijk geen game zoals Mortal Kombat. Veiligheid gaat boven alles. Daarnaast draait het om precisie en concentratie. Het is ook een vrij technische sport. Veel leden hebben een technische achtergrond. Belangrijk bij het schieten is de ademhaling, de lichaamspositie en hoe je het wapen vasthoudt.” Zelf ervaart Hoppe het schieten als een vorm van meditatie. “Je lichaam moet zo rustig mogelijk zijn, je hartslag laag en je ademhaling gecontroleerd. Vanuit die rust kun je nauwkeurig schieten.”


Gratis schietlesje

Het wordt steeds drukker in de kantine, de aanloop van geïnteresseerden die een gratis mini schietles willen volgen is groot. De leden van de schietvereniging vangen de mensen op en onder hun vakkundige begeleiding krijgen de gasten een uitleg en instructie op een van de veertien 25-meter banen. De spanning en het enthousiasme zijn voelbaar. Ook kinderen vinden het reuzespannend om met een luchtbuks te mogen schieten. De 50-meter banen zijn vandaag niet in gebruik. Die zijn voor het grotere kaliber en voor de ervaren schutters die op donderdagavonden terecht kunnen.

De voorzitter en de leden kijken met veel plezier terug op een zeer geslaagde en drukbezochte open dag die door 120 mensen werd bezocht, waarvan een flink aantal serieuze interesse toonde om lid te worden. Voor meer informatie: www.vrijheid-leiderdorp.nl

Door: Margareth Hillebrandt

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant