Vitalityclub sporters op het SVL veld. 1e rij (zittend) rechts coaches Bea Roest en Henk van Driel.
Vitalityclub sporters op het SVL veld. 1e rij (zittend) rechts coaches Bea Roest en Henk van Driel. Foto: Nelleke Thissen

Vitalityclub heeft bestaansrecht bewezen

Sport senioren

De Vitalityclub Leiderdorp bestaat drie jaar en telt inmiddels een flink aantal leden. De club biedt vijftigplussers de mogelijkheid om op het veld van SVL aan de Boomgaardlaan op dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur op hun eigen niveau te sporten. 

Tekst en foto: Nelleke Thissen 

Voor initiatiefneemster Bea Roest was de oprichting van een vitalityclub in Leiderdorp een sprong in het diepe. Samen met Incluzio en Leyden Academy die in deze regio vitalityclubs initieert, richtte zij in 2019 de Leiderdorpse club op. Doel van deze non-profit clubs is vijftigplussers fit te houden door samen buiten te sporten. Ze organiseren dit zelf. Bea, die zelf altijd veel heeft gesport, is coach op één van de twee sportochtenden. Henk van Driel, jarenlang professioneel sporttrainer geweest, vond ze bereid om de tweede ochtend te trainen. “Bea en ik kennen elkaar van school. Ik zie hier dus mijn oude Leiderdorpse schoolvriendinnetje weer terug”, lacht Henk. “En als wij beiden niet kunnen nemen andere leden met training ervaring de honneurs waar”, zo prijzen Bea en Henk zich gelukkig.


Spieren en balans

De Leiderdorpse vitalityclub draait prima. Bea: “We begonnen met vijf mensen, maar inmiddels tellen we 40 leden waarvan er per keer 20 tot 25 sporten. Materialen zoals gewichtjes, matten en elastieken worden gekocht van de wekelijkse bijdrage van 1 euro. De oefeningen vindt Bea op Internet. Henk van Driel put uit zijn ervaring als professioneel sporttrainer. “Ik vind het hartstikke leuk om spel- en trainingsvormen om te zetten in training voor deze doelgroep”. Hij gebruikt vaak sportattributen uit eigen arsenaal en straatmeubilair als hij met de groep voor de training het dorp in gaat. Zoveel mogelijk spieren komen aan bod. Maar ook krijgen de deelnemers balansoefeningen. “Heel belangrijk voor deze leeftijdscategorie”, weten beide trainers.


Sociaal

Vanuit sociaal oogpunt is de Vitalityclub Leiderdorp eveneens belangrijk. Bea: “Er zijn vriendschappen ontstaan en wie wil doet mee aan gezamenlijke activiteiten.” Zo nam een groepje deel aan de Leidse marathon. “Lief en leed wordt gedeeld en dat wordt gewaardeerd”, heeft Bea gemerkt. Het gezamenlijk koffiedrinken na afloop van de training in het SVL Clubhuis (Scheidsrechters Vereniging Leiden e.o.) draagt daaraan ook bij. “We zijn zeer dankbaar voor deze fantastische accommodatie met prachtig trainingsveld en fijn clubhuis waar Piet van der Meer van SVL voor ons de koffie verzorgd. Dat alles maakt van de Vitalityclub Leiderdorp een succes”, verzekeren Henk en Bea.

Het driejarig bestaan wordt op 24 september gevierd met een gezamenlijk etentje. Een aantal leden doet eerder op die dag mee aan de Bruggenloop in Leiden.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant