Iefke van Belkum en Paul Dirksen hebben net de symbolische eerste paal geslagen. | Foto: PR
Iefke van Belkum en Paul Dirksen hebben net de symbolische eerste paal geslagen. | Foto: PR Foto: PR

Symbolische eerste paal voor combinatiegebouw De Vliet

Sport

De bouw van het combinatiegebouw De Vliet, waarin een binnenzwembad én een ijshal komen, is officieel begonnen. Aan de Voorschoterweg in Leiden, bij zwembad De Vliet, sloeg de Leidse wethouder Paul Dirkse vrijdag 5 november samen met Olympisch kampioen waterpolo (2008) Iefke van Belkum symbolisch de eerste paal de grond in.

Met de komst van deze nieuwe schaatshal en het nieuwe binnenzwembad in één gebouw, ontstaat aan De Vliet een boulevard met volop ruimte voor binnen- en buitensporten. Het buitenzwembad is afgelopen jaar gerenoveerd en wordt druk bezocht. Vanaf 2023 komen in het nieuwe gebouw meer dan tweehonderdduizend sporters uit Leiden en de wijde regio hun rondjes schaatsen en banen zwemmen.


Schaatsen op 2 verdiepingen

Vooral over de nieuwe ijsbaan – een duurzame vervanging van de ijsbaan aan de Vondellaan – is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Clubs uit de regio, waaronder IJssport Leiderdorp, hadden liever gezien dat het een 333 meter baan werd maar dat is niet gelukt. De ijshal krijgt nu een 250 meter rondbaan, aangevuld met een 30x60 meter ijsvloer voor ijshockey, shorttrack en kunstrijden én een 45x20 krabbelijsvloer voor de jongste jeugd en wedstrijdcurling. Bijzonder is dat op twee verdiepingen kan worden geschaatst. Langeafstandsschaatsers kunnen op de verdieping hun rondjes rijden terwijl op de begane grond de ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders hun kunsten kunnen verrichten. Omdat het midden van de ijshal open is blijft er altijd goed zicht tussen beide ijsvloeren. 

Het nieuwe zwembad bestaat uit een 35x25 meter wedstrijdbad, geschikt voor topsportwaterpolo en kortebaanzwemmen. 


Duurzaam sportcomplex

Het gebouw wordt gasvrij en 100 procent CO2-neutraal. De ijshal wordt zelfs energieneutraal. Zo wordt dit een van de duurzaamste sportcomplexen van Nederland. De restwarmte van de ijsbaan wordt gebruikt om het zwemwater te verwarmen. Het dak van het nieuwe zwembad en de ijshal komt vol te liggen met zonnepanelen.


Uit de krant