Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Bij 3x3 basketbal spelen twee teams van drie basketballers op een half veld met &eacute;&eacute;n basket.</p>

Bij 3x3 basketbal spelen twee teams van drie basketballers op een half veld met één basket.

(Foto: Nelleke Thissen)

Jeugd krijgt 3x3 basketball in de wijk

  Sport

Met een 3x3 basketbaltoernooi op het veldje in ’t Heerlijk Recht hebben acht Leiderdorpse jongeren afgelopen zondag hun 3x3 leaderopleiding afgerond. Daarmee staan ze klaar om in hun eigen wijk 3x3 basketball te promoten en verder uit te dragen. In dit opleidingsprogramma werken de landelijke stichting 3x3 Unites, Basketball Vereniging Leiderdorp (BVL) en Incluzio samen.

Door: Nelleke Thissen

Sinds een paar jaar wint 3x3 basketbal enorm aan populariteit. Het is een aparte discipline binnen de basketbalsport met drie spelers op een half veld en één basket in plaats van vijf spelers op een heel veld met twee baskets. Deze nieuwe tak van basketbal is laagdrempelig en leent zich bij uitstek om buiten uit te oefenen op bijvoorbeeld buurtpleintjes.


Inspireren en ondersteunen

Voor de landelijke stichting 3x3 Unites een prima sport om haar doelstelling te realiseren. Die luidt: jongeren inspireren en ondersteunen om hun eigen vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen. De stichting doet dit in verschillende gemeenten in Nederland aan de hand van een ‘leader programma’. Daarmee worden jongeren opgeleid tot ‘leader’. Ze leren hoe ze in hun eigen buurt een ‘community’ moeten opbouwen waarin ze activiteiten kunnen ontwikkelen en organiseren. Ook krijgen ze een kans op werkgelegenheid door onder de paraplu van de stichting mee te werken aan grote professionele 3x3 evenementen.


Leaderopleiding

De acht weken durende 3x3 Unites leaderopleiding in Leiderdorp is eind maart gestart op het veld in ’t Heerlijk Recht. Hieraan hebben elf jongeren uit verschillende buurten in Leiderdorp deelgenomen. Volgens Kasper Averink, coach en opleider van 3x3 Unites, zijn ze onder meer getraind op verantwoordelijkheid nemen, samenwerken en de ander respecteren. Daarmee hebben ze voldoende bagage meegekregen om in hun eigen wijk met het 3x3 basketbalconcept aan de gang te gaan en activiteiten te ontplooien. Averink, een profbasketballer van ZZ Leiden en zelf enthousiast 3x3 beoefenaar, is zeer tevreden over de vorderingen en het enthousiasme van de Leiderdorpse leaders.

Nezar Kanbier (20), één van de klaargestoomde leaders, staat te popelen om in zijn buurt een ‘community’ te bouwen. Hij wil graag iets voor jongeren organiseren wat goed is voor hun gezondheid en waar ze zich bovendien veilig voelen. “Vooral nu in deze coronatijd. Velen zitten thuis alleen achter een scherm te gamen. Door het 3x3 programma kunnen ze buiten bewegen en samen met anderen iets doen”, betoogt hij. Voor Nezar is het programma tevens een leuke aanvulling op zijn MBO opleiding Sport en Bewegen.

Het Leiderdorpse 3x3 leaderprogramma is tot stand gekomen door samenwerking van Stichting 3x3 Unites, Incluzio (onder meer de jongerencoach) en Basketbalvereniging Leiderdorp (BVL).

3x3 is een welkome toevoeging aan het Leiderdorpse basketbal, meent Wietze Koster van BVL. “Door corona is er al ruim een jaar geen zaalsport meer en staan we stil. Omdat 3x3 buiten wordt gespeeld kan er toch worden gebasketbald. Het is enorm populair aan het worden. Je kunt het altijd en overal spelen”.


Sneller

Aan het toernooi op Pinksterzondag als afsluiting van de opleiding namen vele jongeren van 12 tot 18 jaar en 18-plussers deel. Er was ook gezorgd voor verfrissende drankjes en muziek. Voor BVL-speler Jarno is 3x3 basketbal een nieuwe ervaring. Hij vindt het leuk. “Het spel is sneller, je moet veel sneller draaien”. Hij gaat het zo vaak mogelijk doen.

Het 3x3 basketbal vindt elke maandag plaats vanaf 17.30 uur in t Heerlijk recht. Informatie is te vinden op Instagram (@3x3_unites_leiderdorp_).

Meer berichten