Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Andrew Bontje stopt de penalty van DSO. | Foto: J.P. Kranenburg</p>

Andrew Bontje stopt de penalty van DSO. | Foto: J.P. Kranenburg

(Foto: J.P.Kranenburg)

RCL stunt tegen titelkandidaat DSO

  Sport

“Ik telde dertien of veertien kansen waaronder een penalty voor DSO tegen slechts enkele voor ons. En dan toch winnen is misschien wat gelukkig, maar een verdienste van het hele team, en absoluut ook van onze keeper Andrew Bontje. Ook onze verdediging speelde ijzersterk. Hierdoor en door knetterhard werken ontfutselen we DSO de punten.” RCL-trainer Hein van Heek erkent dat de 1-0 thuiszege van zaterdag misschien niet verdiend was, maar daarom smaakte de winst niet minder.

De Leiderdorpers zagen hun eerste overwinning op Wateringse Veld/Kranenburg in rook opgaan toen deze club zich deze week terugtrok uit de competitie. Zo was de wedstrijd tegen DSO de eerste officiële competitiewedstrijd van RCL sinds 7 maart (!). Bizar en ongekend natuurlijk. Sinds die tijd is het team op een aantal plaatsen gewijzigd. Natuurlijk heeft Van Heek het trainersstokje overgenomen van Faizel Soekhai, maar zijn er binnen de lijnen meer mutaties. De belangrijkste verandering is die van de spitspositie. Boegbeeld Thom Wijnalda ging zijn geluk beproeven bij eersteklasser Voorschoten’97 en vandaag moest Ali Barozay hem doen vergeten. Voorlopig tevergeefs. Barokzay is een geheel ander soort spits en zeker niet de kopsterke en balvaste aanvaller die menig tegenstander in de problemen bracht. De van ASC overgekomen aanvaller werkte dat het een aard had, maar kreeg geen poot aan de grond tegen de fysiek sterke defensie van DSO.

Een andere nieuweling, Jesper van Overloop, speelde centraal achterin een uitstekende pot tegen de boomlange en ijzersterke Rémon van Bochoven. Het leverde hem de complimenten van Van Heek op: “Het eerste kwartier had hij het moeilijk, maar daarna heb ik Van Bochoven amper gezien. Toch niet de minste spits. Klasse!”

De centrale aanvaller van DSO was inderdaad in het eerste deel van de eerste helft eigenlijk bij iedere aanval van de bezoekers dreigend aanwezig. Een paar keer was hij ook heel dicht bij een doelpunt, maar vrijwel iedere keer trof hij keeper Andrew Bontje op zijn weg. Zelfs een gemakkelijk toegekende penalty kreeg de doelman niet klein. Even later kopte de spits nog eens tegen de lat en tegen het lichaam van de RCL goalie.

Daarna was zijn rol echter uitgespeeld. Dat gold niet voor heel DSO. De opponent uit Zoetermeer had vrijwel de gehele wedstrijd het heft in handen en dwong de thuisclub met regelmaat tegen de muur.

Dadendrang

De dadendrang was verklaarbaar, omdat er immers een 1-0 achterstand goed gemaakt moest worden. Al na ruim vijf minuten kopte Barokzay een corner door die daarna in een onoverzichtelijke situatie door uiteindelijk Sem Overduin tegen de touwen werd gewerkt. Daarna was het vrijwel louter DSO wat de klok sloeg. Steeds wanhopiger, en slordiger, werd de weg naar het doel van de Leiderdorpers gezocht. Hoewel de bezoekers steeds meer mensen naar het front stuurden en er een zee van ruimte achterin ontstond, kon RCL niet profiteren. De counters eindigde te vaak in een verkeerde pass. De minuten tikten weg en DSO bleek uiteindelijk tevergeefs te vechten voor een punt.

Uitstekende reddingen

Dit was zo’n wedstrijd waarin een doelman naar grote hoogte stijgt. Bontje bleek onpasseerbaar en hield zijn doel schoon met een fiks aantal uitstekende reddingen. De keeper zelf: “Dat gevoel van ‘mij gaan ze vandaag niet passeren’ had ik eigenlijk bij de warming-up al. Het was een soort zekerheid die de hele wedstrijd duurde. Het stoppen van die penalty bevestigde dat idee alleen maar. Je krijgt dan het gevoel voor de juiste plaats, je weet als het ware waar de tegenstander de bal plaatst.”

Bontje wijst ook op de taaiheid en onverzettelijkheid van het team: “Ik werd natuurlijk wel geholpen door niet alleen de jongens voor me, maar eigenlijk van iedereen. Wat heeft iedereen gevochten voor deze overwinning! DSO is gewoon een heel sterk team en eerlijk gezegd waren zij vandaag ook beter dan wij. Dat je dan toch nog wint is vanzelfsprekend helemaal fantastisch.”

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Ruud Fray

Meer berichten