Yara Haasnoot klimt hoog in de lucht en kopt de bal door.
Yara Haasnoot klimt hoog in de lucht en kopt de bal door. Foto: Gert Jan van Heyningen

Temperamentvol RCL wint bij Wartburgia

Sport

In Amsterdam pakten de vrouwen van RCL zaterdag heel brutaal de volle buit. Het werd tegen Wartburgia 1-2 na een 0-1 stand bij rust. Spannend was het duel wel en de Racing etaleerde zich bij vlagen als echte topploeg met collectief sprankelend voetbal. De doelpunten voor RCL werden gescoord door Yara Haasnoot en Madieke Zaad. Ook Romy Siera en sluitpost Hannah van den Heuvel hadden een heel groot aandeel in deze winstpartij.

Door: Gert Jan van Heyningen

Op Sportpark Drieburg in Amsterdam speelden het tweede team van Wartburgia en RC de wedstrijd van de waarheid. Inzet was de aansluiting bij de top van de Hoofdklasse vrouwen. In de beginfase liet de Racing het initiatief over aan de thuisploeg en moest doelvrouw Hannah van den Heuvel een aantal keren ingrijpen. Het tempo lag laag en dat speelde de thuisploeg goed uit. Maar na een kwartier deed RCL weer mee en versnelde met soms oogstrelende acties. Het leverde kansen op voor Claudia Owel, Yara Haasnoot en Madieke Zaad. In de 28e minuut kwam RCL op voorsprong. Na een fraaie gestroomlijnde combinatie in hoog tempo opgezet door Kimberley van Delft en Manon Heiligers kreeg Madieke Zaad de bal. Zij verlengde de pass op Yara Haasnoot die het leer onhoudbaar in het net schoot.

In de tweede helft zette RCL opnieuw druk. Een vrije trap van Kimberley van Delft werd heel slim door Yara Haasnoot doorgekopt naar de vrijstaande Madieke Zaad die over schoot. De toon was toch gezet. Het spel golfde op en neer en de strijd was nog niet gestreden want Wartburgia werd gevaarlijk. In de 51e minuut kwamen de Amsterdamsen zelfs langszij. Een scherpe hoekschop werd direct door Lorraine Prade hoog in het doel gewerkt waarmee de stand weer in balans was.

Opvallend werk van sluitpost Hannah van den Heuvel volgde. Met fraaie reddingen uit vrije trappen hield ze RCL in de wedstrijd.

In de 65e minuut kwam er weer zo’n prachtige Leiderdorpse aanval. Sandra Owel passte op Manon Heiligers die zich knap vrijspeelde en de .bal voor de voeten van Madieke Zaad legde. Zij aarzelde niet en scoorde fraai de 1-2 voor RCL.

Tien minuten voor tijd leek een inzet van Bibi Joo van Wartburgia de doellijn te passeren maar daar dacht Romy Siera heel anders over en zij werkte het leer weg. Wel of niet de doellijn gepasseerd was even de ultieme vraag. Het oordeel viel uit in het voordeel van RCL waarmee de eindstand bepaald werd op 1-2.

Karaktervol

Na afloop de ontlading van de eensgezinde gretige groep met een stralende John van der Meer die als RCL-coach trots was op zijn meiden. En dat niet onder stoelen en banken schoof. “Indrukwekkend om de lef, de veerkracht en het temperamentvolle karakter van deze groep meiden te zien. Dat was met de tempoversnellingen het duidelijke verschil waardoor de drie punten terecht mee naar huis gaan”, aldus een enthousiaste Van der Meer.

Zaterdag ontvangt RCL op Sportpark de Bloemerd koploper Saestum uit Zeist. RCL staat nu op een derde plek met slechts één punt achterstand. Aanvang is 14.30 uur.

De meiden vieren feest, met Yara Haasnoot, Claudia en Sandra Owel en doelpuntenmaakster Madieke Zaad.