Jill Sanrodji van RCL (l.) in fel duel met Esmee Buma van The Knickerbockers.
Jill Sanrodji van RCL (l.) in fel duel met Esmee Buma van The Knickerbockers. Foto: Gert Jan van Heyningen

Matig duel maar wel drie punten voor RCL

Sport

De vrouwen van RCL namen het zaterdag 8 februari thuis op tegen rode lantaarndrager The Knickerbockers uit Groningen. De Racing kon niet in het vertrouwde ritme komen maar won op karakter verdiend met 1-0. Een stand die voor rust al op het scorebord prijkte. Het was niet de beste wedstrijd van de Leiderdorpse vrouwen maar de drie punten werden wel degelijk gekoesterd.

Door: Gert Jan van Heyningen

Het was de eerste wedstrijd voor de Racing na de lange winterstop. De studentes uit Groningen werden ontvangen op het in slechte staat verkerende hoofdveld van sportpark de Bloemerd. Dat drukte wel een negatief stempel op het spel.

In de beginfase was het aftasten en kregen The Knickerbockers een paar kansen. Sluitpost Hannah van den Heuvel pareerde met klasse en de Racing kreeg via Madieke Zaad en Claudia Owel een paar uitstekende mogelijkheden. Ook Jill Sanrodji mocht meters maken op rechts en was er dichtbij. RCL zette druk maar kwam met geen mogelijkheid langs de stugge Groningse verdedigsters.

In de 30e minuut werd Manon Heiliegers de doorgang versperd. De toegekende vrije trap werd door aanvoerster Lesley Landweer genomen. Die schoot het leer in de uiterste hoek en bracht RCL op een verdiende 1-0 voorsprong. De Racing wilde doordrukken en kreeg middels een aantal hoekschoppen voldoende mogelijkheden de score te verdubbelen maar dat lukte niet.

In de eerste paar minuten van de tweede helft kreeg RCL via Yara Haasnoot en Madieke Zaad uitstekende mogelijkheden die echter niets opleverde. De thuisploeg had de regie in handen maar kon met geen mogelijkheid de bevrijdende tweede treffer forceren. Het lukte maar niet om creatief het zo vertrouwde spel te spelen. Manon Heiliegers, Susanne Hoogenboom, Romy Siera en zelfs Robin Potters verschenen als aanvalsters in de zestien maar de target werd niet gevonden. Claudia Owel gaf een pass op maat voor Jill Sanrodji maar die kwam net een teenlengte te kort om doeltreffend te kunnen zijn. De studenten probeerden in de laatste fase toch nog langszij te komen maar verdedigend was RCL heer en meester.

Karakter

De drie punten waren verdiend want de thuisploeg liet gedurende een groot gedeelte van de sportieve wedstrijd het betere spel zien. Maar de echte drive met overtuiging waar het trouwe thuispubliek in het afgelopen jaar mee kennis maakte, ontbrak.

De ploeg haalde niet het spelpeil van voor de winterrust. Coach John van der Meer van RCL was na afloop wel erg blij met deze drie punten al was hij van mening dat de beleving en het enthousiasme op een lager peil stonden. "We moeten scherper zijn maar vandaag gaf wel het karakter de doorslag. Ook al valt de winst dan mager uit, het zijn wel drie punten en dat telt", aldus Van der Meer.

Komende zaterdag speelt RCL het inhaalduel in Groningen tegen Oranje Nassau.

In de beginfase kreeg Claudia Owel een uitstekende mogelijkheid de score te openen.
In een aanvallende rol is Romy Siera Noa Sibon gepasseerd. Ook deze fraaie actie van de getalenteerde Racing verdedigster levert jammer genoeg geen doelpunt op.
Yara Haasnoot van RCL is Berber Nijholt voorbij. Haar inzet wordt echter door sluitpost Hanna Kuijvenhoven gestopt.
Susanne Hoogenboom van de rood-witte thuisploeg probeert een doorbraak te forceren.