Een knappe actie van een goed doorgaande Yara Haasnoot die door de benen van ACV sluitpost Mayra Tjin-a-Koeng het leer in de touwen schiet. Het is de derde treffer van Yara Haasnoot en de 4-2 op het scorebord. Foto: Gert Jan van Heyningen

RCL pakt winst en winterkampioenschap

Sport

De vrouwen van RCL wonnen op eigen veld vol overtuiging met 4-2 van ACV uit Assen. De stand bij rust was met 2-2 nog in evenwicht. Een dik verdiende overwinning waarbij de Leiderdorpsen met name in de tweede helft subliem voetbal op hoog niveau lieten zien. RCL neemt op de ranglijst nu de eerste plaats in op basis van een beter doelsaldo en dat voelt goed.

Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

Het was zaterdag heerlijk voetbalweer op Sportpark de Bloemerd maar RCL leek niet helemaal geconcentreerd te zijn. Een hoekschop werd in de vierde minuut door de vrijstaande Amber Bandringa van ACV in de touwen te gekopt.

Na een kwartier speeltijd kwam de Racing weer bij de les nam met name op het middenveld het heft in handen. Yara Haasnoot boog vervolgens in slechts twee minuten tijd de achterstand om naar een voorsprong. Haar eerste doelpunt maakte ze in de 22e minuut op aangeven van Madieke Zaad, nummer 2 werd met het hoofd gescoord op een voorzet van Kimberley van Delft.

Daarna kwam er toch weer even een moment van onachtzaamheid in de verdediging van de thuisploeg waardoor ACV via Lisanne Dik met 2-2 op gelijke hoogte kon komen.

In de tweede helft was RCL vanaf het begin scherp. ACV werd geheel vastgezet op eigen helft. Met prachtig technisch hoogstaand spel werd heel brutaal de aanval gezocht. Wat de nodige kansen opleverde. Lesley Landweer probeerde het van afstand en Claudia Owel was er heel dichtbij. In de 58e minuut eindigde een mooie combinatie bij Madieke Zaad die uit een draai het leer in de touwen schoot. Niemand maakte zich er druk om dat de bal onderweg nog van richting werd veranderd.

De mogelijkheden voor RCL bleven komen, waarbij ook de lat twee maal werd geraakt. Prachtig kort combinatiespel in de 66e minuut van het levendige en aantrekkelijke duel bracht de bal bij Madieke Zaad die een uitstekende pass gaf op de inkomende Yara Haasnoot. Zij speelde de bal door de benen van de doelvrouw en scoorde zo haar derde treffer van de middag. De 4-2 was meteen de eindstand van de wedstrijd.

Zelfbewustzijn

Na afloop feliciteerde coach John van der Meer zijn meiden en medische- en technische staf op het veld al met het resultaat. Toch is er nog werk te doen, zo zei hij later in het RCL-home. "Driekwart van het duel hebben we alles onder controle maar nog steeds sluipt zo af en toe de angst erin. Het zelfvertrouwen, of eigenlijk het zelfbewustzijn, heeft nog wat aandacht nodig om het maximale eruit te halen. Dat laatste is en blijft onze doelstelling en wie weet gloort 2020 wel rood-wit en komt er een prijs op ons pad", aldus een stralende Van der Meer.

Voor RCL start nu de winterstop. Om zich voor te bereiden voor de tweede helft van de competitie, die start op 1 februari, gaat de selectie met staf van 16 tot 19 januari op trainingskamp naar het Spaanse Valencia.

Ook Lea Luzolo is er heel dichtbij maar sluitpost Mayra Tjin-a-Koeng van ACV Assen houdt de ploeg nog in de wedstrijd.
Madieke Zaad schiet voor de Leiderdorpse Racing de 3-2 in de touwen. Dat het leer onderweg nog van richting wordt veranderd is slechts bijzaak. Manon Heiliegers, die naast Madieke Zaad staat, lijkt zelfs te schrikken van deze prachtige actie.
Madieke Zaad van RCL op snelheid voorbij Rianne Landman van ACV Assen.
Yara Haasnoot is bijkans iedereen te vlug af. Haar inzet wordt echter nog net op de doellijn door een verdedigster gekeerd.