Sem Overduin en Mickey Tromp proberen het Sammy Zandbergen lastig te maken.
Sem Overduin en Mickey Tromp proberen het Sammy Zandbergen lastig te maken. Foto: Saam de Mooij

RCL toch nog onderuit na spektakelstuk

Sport

Valken'68 en RCL toverden de toeschouwers zaterdag een spetterend spektakelstuk voor dat nog lang in het geheugen zal blijven hangen. Alles wat voetbal zo aantrekkelijk maakt was samengebald in twee keer 45 minuten: een bizar scoreverloop, spelers die zich volkomen leeg knokten, een rits gele kaarten vooral verkregen door pure inzet, maar vooral open aanvallend spel van een hoog niveau. Dat de thuisploeg uiteindelijk met 5-4 met de zege aan de haal ging was sneu voor RCL; dit was een treffen waar beide ploegen drie punten verdienden.

Een poging alles te beschrijven wat er gebeurde op het veld is bij voorbaat tot mislukken genoemd. De hoofdzaken in chronologische volgorde dan maar:

In de achtste minuut dacht Jaco van der Bent voor de thuisploeg te scoren, maar de treffer werd tot zijn verdriet en onbegrip afgekeurd. Bijna in dezelfde minuut kon RCL-aanvaller Stijn Rietbroek ongehinderd bij de tweede paal inkoppen en zo voor de 0-1 zorgen. Drie minuten later was het gelijk toen Sammy Zandbergen de bal in het doel gleed tussen de benen van keeper Glenn Sloos door: 1-1. Een kwartiertje voor de onderbreking nam RCL opnieuw de leiding. Thom Wijnalda kopte tegen de lat waarop Lars Verdel zich het meest alert toonde door de terugspringende bal tegen de touwen te werken: 1-2. Het was opnieuw een kortstondige voorsprong want even later krulde Huig van Duijn een vrije bal schitterend in de verre hoek van het RCL-doel. De 2-2 ruststand gaf amper het aantal kansen aan beide zijden weer; het had ook pakweg 4-4 of meer kunnen staan.

In het begin van de tweede helft leek RCL de grip op de match kwijt te zijn. Valken'68 domineerde en leek op weg naar de derde treffer. Die nam echter RCL voor de rekening. Na een volmaakte aanval van de roodwitten gaf de rappe Kai Vijlbrief de bal perfect voor die door opnieuw Rietbroek tot een doelpunt werd gepromoveerd. Het kostte de thuisploeg vijf minuutjes om de zaken recht te trekken middels Van der Bent (3-3). Om de eerste voorsprong van de dag op het scorebord te zetten hadden de mannen van Alan Campfens de hulp van de tegenpartij nodig. Een schot van Van Duijn werd door Lard Verdel ongelukkigerwijze zo van richting veranderd dat Sloos kansloos was: 4-3. Toen Langeveld vlak voor tijd de 5-3 voor zijn rekening nam leek de wedstrijd beslist. RCL dacht daar anders over en toog massaal ten aanval. Dat resulteerde in een penalty die door Thom Wijnalda, wie anders, werd benut: 5-4.

RCL rook dat een gelijkmaker mogelijk was. Die was er wellicht ook gekomen als er een mindere keeper in het doel van Valken had gestaan. De uitblinker, Ruben van der Does, pareerde een inzet van dichtbij van Sander Blijleven in de laatste seconden.

Mokerslag

Natuurlijk was de nederlaag een mokerslag voor RCL dat niet alleen tot drie keer toe een voorsprong had genomen, maar ook een prima pot voetbal op de mat had gelegd en een ongekende veerkracht had getoond. Rietbroek kan later amper onder woorden brengen hoe teleurgesteld hij en zijn makkers zijn: "Zo zonde om dit weg te geven. We dachten op 2-4 te komen en dan krijg je toch de gelijkmaker om de oren. Ik denk ook niet dat je kunt spreken van een terechte nederlaag. Wij lieten het er eerlijk ook wel een beetje bij zitten, het was nogal chaotisch bij ons op het einde. Dit is zuur jongen, heel zuur."

Door de drie zeges op rij staat Valken'68 inmiddels vierde op slechts twee punten van koploper UVS. De ploeg stelt duidelijk zijn kandidatuur voor een (zeer) hoge positie in het eindklassement. RCL hoeft ondanks de verliespartij bepaald niet te wanhopen. Als ze het hoge niveau van vandaag vaker aantikken is ook voor de Leiderdorpers een fraaie plek op de ranglijst mogelijk.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Ruud Fray