Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Daan Binnendijk schiet een van de ploegen voor de ploegentijdrit weg.
Wethouder Daan Binnendijk schiet een van de ploegen voor de ploegentijdrit weg. (Foto: J.P.Kranenburg)

Enthousiasme over stayersprint en ploegentijdrit bij 27e Triathlon Leiderdorp

  Sport

"Als het aan mij ligt, zitten de stayersprint en de ploegentijdrit ook volgend jaar weer in het programma", zegt Jeroen Fakkeldij van de Triathlon Commissie van ZVL. De twee onderdelen beleefden zondag hun primeur bij de Triathlon Leiderdorp en dat is prima bevallen. "We hebben alleen maar positieve reacties gehad."

Door: Corrie van der Laan

Bij de 27ste editie van het Leiderdorpse sportevenement was er voor het eerst geen halve triatlon. Bovendien had de Nederlandse Triathlon Bond Leiderdorp dit jaar niet uitverkoren voor een nationale competitiewedstrijd. De ruimte die daardoor vrijkwam in het tijdschema, kon gebruikt worden om het programma te verbreden.

Ploegentijdrit

De dag begon met de ploegentijdrit. Sportwethouder Daan Binnendijk schoot om kwart voor negen aan de Zijldijk de dertien deelnemende ploegen weg, die via de Nieuweweg naar de N445 reden, driemaal heen en weer stoven tussen Leiderdorp en Roelofarendsveen om daarna weer via de Nieuweweg terug te keren bij de finish op de Zijldijk. De in totaal 40,7 kilometer werd veruit het snelste afgelegd door de ploeg van Swabo, die er iets meer dan 52 minuten over deed. Nummer twee , Raas Bikes, uit Leiden, had bijna zeven minuten meer nodig.

Het is natuurlijk geen triatlon-wedstrijd, geeft Fakkeldij meteen toe, maar wel leuk. "We hebben dit georganiseerd omdat er in de regio weinig gelegenheid is voor wielrenploegen om zo hun krachten te meten. Dit keer zaten we lang niet vol, we hadden ruimte voor dertig teams, maar die groei komt er wel. Swabo was zo enthousiast dat ze volgend jaar willen helpen met de organisatie van dit onderdeel, dan krijg je wellicht ook meer teams van een hoger niveau."

Stayersprint

De eerste triatlon-wedstrijd die van start ging, was de stayersprint. Hierbij worden dezelfde afstanden afgelegd als bij de gewone sprint (750 meter zwemmen, 23 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen) maar bij het fietsonderdeel is stayeren - zo dicht achter een voorganger rijden dat die je uit de wind houdt - toegestaan. Dat dit echt voordeel geeft, was duidelijk uit de uitslagen: de winnaars bij zowel de mannen als de vrouwen waren een paar minuten sneller dan bij de gewone sprintafstand.  

Bij de mannen won Thomas Cremers uit Elst in 1.02.23, nummer 2 werd Wouter Dijkshoorn uit Amsterdam (1.03.12) en derde Sven Strijk uit Bodegraven (1.04.52). Het drietal kwam met enige achterstand op de kopgroep uit het water maar wist dat om te zetten in een voorsprong door op het fietsonderdeel perfect samen te werken, vertelt Fakkeldij.

De snelste vrouw was Christina Draijer uit Zeist in 1.15.32, die werd gevolgd door Hilde Pape uit Den Haag (1.17.11) en Anne Lisa Bruinen uit Maastricht (1.18.23). De snelste Leiderdorper was Maarten de Fockert die 1.24.45 klokte.

Geen records

Bij de reguliere sprintafstand en de Olympische afstand konden dit jaar geen records genoteerd worden. Wat ook niet te verwachten was met de harde wind, die met name op het fietsonderdeel voor extra uitdaging zorgde.

De sprintafstand was een prooi voor Nick van Ingen uit Dordrecht, de nummer 2 van vorig jaar, die finishte in 1.04.49. Zijn naaste concurrent, Hidde Weersma uit Spijkenisse, de nummer 3 van 2018, kwam 3 minuten en 40 seconden later over de streep. Nummer 3 werd Rinse van de Ouwelen uit Monnickendam in 1.09.54. De eerste Leiderdorper, André Schaap, greep net naast het podium: hij werd vierde in 1.10.58.

Bij de vrouwen won Cindy Brussé uit Aalten met overmacht. Zij was met 1.17.07 bijna drie minuten sneller dan Kyra Meulenberg uit Zeist die op haar beurt weer bijna drieënhalve minuut sneller was dan de nummer 3, Wietske Bogaerts uit Horssen.

Olympische afstand

Op de Olympische afstand kwam Pascal Valentijn uit Ter Aar als eerste over de finishlijn. Hij legde de 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen af in 2 uur, 5 minuten en 47 seconden. Hier was het zilver voor Kelvin van der Doe uit Amsterdam (2.06.24) en het brons voor Dennis van der Spoel uit Hoofddorp (2.08.18).

Net als vorig jaar won Annika Spronk uit Standdaarbuiten bij de vrouwen. Zij was met 2.26.09 ruim anderhalve minuut sneller dan de nummer 2, Sophie Engels uit Rotterdam. Derde werd Shanon Verstegen uit Den Haag in 2.30.17.

Puzzelen

Komend najaar gaat de Triathlon Commissie van ZVL plannen smeden voor de 28ste editie van de Triathlon Leiderdorp. Wellicht dat de vaste datum van de tweede zondag in augustus dan een week of twee naar achteren verschuift. Nu viel het evenment precies middenin de zomervakantie, waardoor het aantal inschrijvingen tegenviel en de organisatie bleef zitten met een gat in de begroting. Wat wel op te vangen is, geeft Fakkeldij aan, maar je moet het niet een paar jaar achter elkaar hebben. In november wordt bekend of de Triathlonbond in 2020 wèl een nationale wedstrijd aan Leiderdorp gunt. "En dan wordt het puzzelen om te proberen zoveel mogelijk leuke onderdelen in het programma op te nemen."

Meer berichten