Logo leiderdorpsweekblad.nl
Velocitas 1 bedankt het publiek. | Foto: Frans van Herwijnen
Velocitas 1 bedankt het publiek. | Foto: Frans van Herwijnen (Foto: Frans v.Herwijnen)

Velocitas de beste in sportieve burenruzie

  Sport

Degradatiekandidaat Velocitas en koploper Pernix vochten zaterdag 25 mei een sportieve burenruzie van 60 minuten uit op het Leiderdorpse sportpark De Bloemerd. De eerste ontmoeting dit jaar, op Leidse grond, werd gewonnen door Pernix met 21 - 19. De Leiderdorpse korfballers versloegen twee weken geleden koploper BEP, en pakten zondag de kans om een tweede titelkandidaat te onttronen: het werd 24-21.

Een derby tussen Velocitas en Pernix is altijd iets specialer dan andere wedstrijden. Onder een aangenaam zonnetje ziet het publiek (dat in grote getale naar de Bloemerd gekomen is) beide teams uit de startblokken vliegen. Velocitas bijt met snelle treffers van Tom Glasbeek en Debby Halvemaan het spits af. De Leidenaren volgen en maken snel gelijk. Ook bij een 4 - 2 achterstand laat Pernix zien waarom het om de eerste plek in de overgangsklasse strijdt. Al snel staat het weer 4 - 4.

Het is de beginfase van een boeiende wedstrijd, waarbij beide teams alles geven en het publiek bij vlagen trakteren op spektakel. Voor de groen-blauwe supporters zijn dat niet alleen mooie aanvallen, ook de verdediging is een genot om naar te kijken. Nick van der Zee is met een ijzersterke rebound en vele onderscheppingen een rots in de branding. Sanne Glasbeek schakelt met slimme looplijnen haar dame bij tijd en wijlen compleet uit. In het andere vak van het Leiderdorpse achttal gaat het scoren juist makkelijker dan het verdedigen. Ivar van Driel schiet nummer 7 en 8 binnen maar heeft samen met zijn vak meer moeite in de verdediging, waardoor de vakken snel weer van functie wisselen.

Een aantal momenten lijkt Velocitas weg te lopen. Bijvoorbeeld als Simone Laman met een mooi schot de 14 - 11 op het scorebord zet. Pernix is ook vlak voor rust niet van zijn stuk te brengen en sluit gewoon weer aan, waardoor beide teams gaan rusten met 15 - 13 in het voordeel van Velocitas.

Na rust gebeurt het dan eindelijk. Na een snelle treffer weet Velocitas weg te lopen van Pernix. Mitchell de Boer scoort maar liefst 3 keer op rij, waarmee de Leiderdorpers ineens op 20 - 15 voorsprong staan. Die voorsprong loopt zelfs nog uit naar 6 verschil, waarna Pernix aan een Leids Kwartiertje begint.

De 4 treffers die Pernix vervolgens op rij maakt, zorgen voor een spannende eindfase. Eerder dit seizoen kon Velocitas nog niet met dergelijke momenten omgaan en moest het slimmer spelen om te winnen. Dat deed het vandaag: de 24 - 21 eindstand wordt met luid gejuich vanaf de zijlijn ontvangen. Een echte teamprestatie, waarbij iedereen zeer scherp voor de dag kwam.

Niet alleen de onderlinge strijd tussen Velocitas en Pernix eindigt in een gelijkspel: ook aan tafel bij de familie Zwanenburg kan de strijdbijl begraven worden. Zussen Christel in groen-blauw en Suzanne in Oranje winnen én verliezen beiden 1 keer. Volgende week wacht concurrent om degradatie VEO. Mocht Velocitas die wedstrijd winnen, dan begint coach Leo van den Bos met zijn team volgend jaar weer in de overgangsklasse.

Bij verlies of gelijkspel wacht een 'do or die'-wedstrijd tegen Die Haghe.

Meer berichten