Ashley Lieverse (rechts) in duel met Marloes van der Wel van Odysseus.
Ashley Lieverse (rechts) in duel met Marloes van der Wel van Odysseus. Foto: Gert Jan van Heyningen

RCL keihard onderuit

Sport

De vrouwen van RCL speelden zaterdag een dramatisch slechte wedstrijd tegen Odysseus. Geen beleving en het initiatief werd geheel aan de gretige Utrechtse studentes overgelaten. De vele fouten in de Leiderdorpse verdediging werden genadeloos afgestraft. Bij rust stond het 1-3 en met de eindstand van 1-6 was het derde thuisverlies dit seizoen een feit. Het kwam bij de technische staf van de Racing keihard aan. Die keken ernaar, gaven aanwijzingen maar de meiden lieten het voor wat het was.

Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

Het spel van zaterdag vormde een groot contrast met de laatste thuiswedstrijd waarbij RCL juist wel collectief de strijd voerde. Beide ploegen staan in de middenmoot van de Hoofdklasse. Dat RCL zo volledig weggespeeld werd, lag dan ook niet in de lijn der verwachtingen.

In de beginfase trok RCL nog wel brutaal ten aanval. Ashley Lieverse zorgde voor gevaar net als Samanta Stojanovic en Jill Sanrodji. Een vrije trap van Dominique van Wensveen werd ingekopt door aanvoerster Sabine Verheul maar het leverde niets op. Odysseus nam daarna het duel in handen en controleerde het spel volledig.

In de twaalfde minuut profiteerde Odysseusspeelster Inge Gimbel van een fout in de RCL verdediging en schoot de 0-1 in. Drie minuten later kwam de stand weer in balans. Een aanval opgezet door Samanta Stojanovic werd door Yara Haasnoot op de paal geschoten. De altijd attente Madieke Zaad kreeg het leer voor haar voeten en scoorde fraai.

In de laatste tien minuten van de eerste helft ging het nog tweemaal fout in de verdediging van de Racing. Odysseus profiteerde optimaal van de aangereikte mogelijkheden en bracht de stand op 1-3. RCL was op dat moment volledig zoekende en aangeslagen.

De donkere wolken boven sportpark de Bloemerd waren kenmerkend voor de futloosheid van de thuisploeg. In de striemende regen schoot Samanta Stojanovic nog wel tegen de staander maar van enige beleving bij de thuisploeg was geen sprake. In de 63e minuut maakte Marloes van der Wel aan alle rood-witte illusies een einde en schoot de 1-4 in de touwen. Tien minuten later werd Renske Francken door Ashley Lieverse in de zestien onderuit gelopen. Vanaf elf meter maakte Odysseus aanvoerster Iris Bousema geen fout.

De ploeg van coach Janet Griffioen probeerde het nog wel via Yara Haasnoot, Madieke Zaad en Kimberley van Delft maar de overtuiging ontbrak volledig. Ook Amber Chaudron schoot in de laatste fase van afstand maar haar inzet ging net naast. In de 84e minuut was er opnieuw onzekerheid bij RCL achterihoede en daar maakte Jutka Vries dankbaar gebruik van. Die bepaalde de eindstand op 1-6.

Het spel was voor RCL coach Janet Griffioen een enorme teleurstelling. "We hebben collectief op alle fronten gefaald en dat doet enorm veel pijn. Er was geen geloof in eigen kunnen met als gevolg een keiharde ontgoocheling. En dat voelt ook met de aanwijzingen en omzettingen echt niet goed", aldus de aangeslagen Griffioen.

Zaterdag spelen de RCL vrouwen tegen titelkandidaat Rijnvogels in Katwijk.

Samanta Stojanovic passeert Marloes van der Wel onder het toeziend oog van de technische staf van de Racing.
Kimberley van Delft met een mogelijkheid om het beschadigde blazoen van een club met klasse te herstellen. Echter haar inzet treft geen doel.
Amber Chaudron probeerde het van afstand. Haar inzet ging rakelings naast en dat zag ook Ashley Lieverse.