Wethouder Willem Joosten (achterste rij, 2e van links) reikte aan het eind van de middag de prijzen uit. Foto: Johan Kranenburg

Spannend slot bij halve finale NK jeugddammen in Leiderdorp

Sport

Talentvolle jonge dammers uit het hele land kwamen zaterdag 6 april naar wijkgebouw Zijlkwartier in Leiderdorp voor de halve finale plaatsingstoernooien voor de Nederlandse kampioenschappen jeugddammen 2019 in de categorieën aspiranten (14 t/m 16 jaar) en welpen (t/m 10 jaar). De organisatie was in handen van de Leiderdorpsche Damclub in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Dambond.

Aspirant Ivar Smijers van damclub WSDV Wageningen wist zich met een fel bevochten remise in de voorlaatste speelronde al zeker van plaatsing voor de NK finale aspiranten algemeen. Met 13 punten uit 7 partijen werd hij soeverein winnaar van deze halve finale speelgroep. De aspiranten Emre Hageman (Van Stigt Thans Schiedam) en Luise Gabbert van WSDV Wageningen finishten met 10 punten op een gedeelde tweede plaats na 7 speelronden.In de noodzakelijke beslissingswedstrijden met versneld speeltempo van 5 minuten plus 5 seconden per zet per speler per partij versloeg Emre Hageman zijn rivale Luise Gabbert en plaatste ook hij zich voor de NK finale bij de aspiranten.

Bij de welpen eindigde Alex Poliakov van Brainsport Eindhoven met een totaal van 21 punten uit 11 partijen als groepswinnaar op de voet gevolgd door Vincent Maidman (HDC Den Helder) met 20 punten. Beide spelers plaatsten zich met hun royale scores overtuigend voor de NK finale welpen algemeen. Met 16 punten uit 11 partijen eindigden Joost Knoop (HDC Den Helder) en Jasmine Koopman (HDC Haarlem) op een gedeelde derde plek. In de barrage met versneld speeltempo won Jasmine Koopman de eerste beslissingspartij van Joost Knoop en hengelde met een remise in de tweede partij het brons en de resterende NK finaleplek bij de welpen binnen.

Aan het eind van een lange en enerverende dag vol spannende dampartijen werden onder toeziend oog van ouders, begeleiders en belangstellenden de bekers uitgereikt door de Leiderdorpse wethouder van sport Willem Joosten.