Christel Zwanenburg neemt een vrije bal, aangegeven door Nick van der Zee. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans van Herwijnen

Velocitas handhaaft zich in eerste klasse

Sport

Velocitas komt volgend jaar weer uit in de 1e klasse van de zaalcompetitie. Zaterdag wonnen de Leiderdorpers met 26 - 19 van DES uit Delft waarmee het laatste benodigde punt binnen is gehaald.

In een sfeervolle sportcomplex de Does zagen toeschouwers dat Velocitas goed aan de wedstrijd begon. Debby Halvemaan opende de score met een mooi afstandsschot, opgevolgd door treffers van Ivar van Driel en Christel Zwanenburg. DES liet zich echter niet uit het veld slaan en kwam in eerste instantie nog gelijk tot 3 - 3.

Daarna was Velocitas de baas. Tweemaal werd een voorsprong van 6 punten gerealiseerd via snel uitgespeelde aanvallen en mooie combinaties. Max Verschoor was een ware plaag voor de ploeg uit Delft. De Leiderdorpse speler wist meerdere strafworpen te verzilveren. Ook de keuze van zijn heer om afstand te houden in de verdediging werd door Max met twee treffers snel afgestraft.

Tegen het einde van de eerste helft stokte de doelpuntenproductie enigszins bij de Leiderdorpers, waardoor de ruststand nog geen zekerheid bood. De teams gingen rusten met een stand van 15 - 12.

De tips van Velocitas coach Leo van den Bos in de rust waren duidelijk: verdedigend geconcentreerd blijven en geen onnodige strafworpen en vrije ballen weggeven. Binnen een minuut na aanvang van de tweede helft scoorde Velocitas de 16 - 12. Hierna lieten de Leiderdorpers er geen twijfel over bestaan wie de betere van de avond was: in een kwartier werd de voorsprong uitgebouwd naar bijna 10 punten.

Coach Leo van den Bos benutte de zekere voorsprong door wat spelers uit het tweede speeltijd te gunnen. Het tweede team van de Leiderdorpers wist een uur eerder ook handhaving veilig te stellen.

Met een eindstand van 26 - 19 kan Velocitas tevreden terugkijken op de wedstrijd. Nog belangrijker: handhaving in de eerste klasse is twee wedstrijden voor het einde van de competitie in veiligheid gebracht. Nu is het vooruitkijken naar het veldseizoen: daar wacht de zware taak om handhaving in de overgangsklasse in veiligheid te brengen.