Een mogelijkheid van Yara Haasnoot in het begin van de tweede helft.
Een mogelijkheid van Yara Haasnoot in het begin van de tweede helft. Foto: Gert-Jan van Heyningen

RCL met flair langs DSS

Sport

De RCL vrouwen namen het zaterdag op eigen terrein op tegen het hoger geplaatste DSS uit Haarlem. Ondanks een aantal goede mogelijkheden kwam de Racing al vroeg in de wedstrijd op achterstand. Het in evenwicht brengen van de stand was er nog niet bij.

Tekst en beeld: Gert Jan van Heyningen

In de tweede helft werd eensgezind met groot enthousiasme het initiatief naar zich toe getrokken. Madieke Zaad scoorde de gelijkmaker en Yara Haasnoot nam een vrije trap van Kimberley van Delft direct op haar pantoffel. Een aantal mogelijkheden liet de ploeg van coach Janet Griffioen zelfs nog onbenut. Maar het enthousiasme en de drive werden met drie punten optimaal beloond.

Aftasten

Op Sportpark de Bloemerd startte de Racing angstig. Het was aftasten en behoudend spel tijdens de storm met windstoten. Maar er kwamen wel wel prima mogelijkheden voor Yara Haasnoot, Jill Sanrodji en Samanta Stojanovic.

In de tiende minuut profiteerde Roos van der Sluis van DSS van de wind. Vanaf randje zestien haalde ze uit en het leer verdween via een fraaie effectvolle curve in de kruising. Doelvrouw Hannah van de Heuvel graaide nog wel maar was kansloos. Na een half uur was het RCL dat het spel naar zich toe trok. De ballen werden laag over de grond rondgespeeld en dat leek succesvol. Jill Sanrodji kreeg een prima kans maar ook Amber Chaudron en aanvoerster Lesley Landweer waren er wel heel dichtbij.

Enthousiasme

De tweede helft startte met enkele positiewisselingen in de ploeg van coach Janet Griffioen. Het accepteren van een achterstand was niet aan de orde. Met een extra dosis enthousiasme en motivatie werd door de Racing de aanval gezocht. In de 49e minuut werd die collectieve inzet al beloond. Eerst schoot Yara Haasnoot tegen de staander en de terugspringende bal kwam voor de voeten van Samanta Stojanovic. Zij bracht Madieke Zaad in stelling die keurig geplaatst raak schoot.

Het keiharde werken met tactisch inzicht werd in de 66e minuut volledig verzilverd. Een vrije trap van Kimberley van Delft kreeg een fraaie curve mee en werd direct ingeschoten door Yara Haasnoot. Dat bracht de Racing op een dik verdiende 2-1 voorsprong. Ondanks meer mogelijkheden veranderde de stand niet meer en werd een klein feestje gevierd.

Flair en inzet

RCL coach Janet Griffioen complimenteerde na afloop de gretige groep met het behaalde resultaat. Ze was reuze blij na het onnodige verlies van vorige week. "We hebben met de technische staf en de meiden een week keihard gewerkt en het resultaat daarvan is nu een feit. Goed voetbal was vanwege de storm onmogelijk maar de inzet en flair in de tweede helft maakte wel degelijk het verschil', aldus een enthousiaste Griffioen die het vrouwenvoetbal bij RCL weer een duidelijke plek heeft gegeven.