Gehavend RCL verrast Valken'68 weer

Sport

Het tweede doelpunt van RCL typeerde de hele wedstrijd. RCL rechtsbuiten Kai Vijlbrief hierover: "De grensrechter vlagde voor buitenspel, maar dat was voor de in het centrum staande Thom Wijnalda. Mijn directe tegenstander hield in zodat ik de bal makkelijk kon oppikken en voorzetten. Bij de tweede paal schoot Roy Elkerbout redelijk eenvoudig in, omdat ook zijn tegenstander te laat was. Met die 0-2 zat de wedstrijd gelijk in de knip." Een fris en alert spelend RCL won zo verrassend, maar zeker verdiend van een veel te laconiek en zelfs ongeïnteresseerd lijkend Valken'68.

Met een schuin oog naar de blessurelijst kijkend was er vooraf bij de RCL supporters niet zo gek veel hoop op een goed resultaat. Maar liefst acht potentiële basisspelers kon trainer Faizel Soekhai niet opstellen vanwege kwetsuren. Zo zaten onder meer Michael Schouten en Andrew Bontje weliswaar op de bank, maar beide met een voet in het gips. De thuisploeg was weliswaar ook niet compleet (Marc Langeveld en Chris de Lange ontbraken vanwege schorsingen), maar die enkele invaller mocht toch geen invloed hebben, zo was de gedachte. Valken'68 had zich hersteld van een zwakke periode en leek op weg naar de subtop. De bezoekers konden juist terugkijken op een minder florissante periode. Dit alles was genoeg om Valken'68 tot absolute favoriet aan te wijzen. Geen minuut kon men dit echter waarmaken. RCL voetbalde scherp en won verreweg de meeste duels. Ook de 'tweede bal' was meestentijds een prooi voor de Leiderdorpers. De thuisploeg voetbalde traag en leek het allemaal veel te makkelijk op te nemen. Geen wonder dus dat in de eerste helft de beste kansen voor RCL waren, vaak ingeleid door de twee uitblinkers van rood en wit: de beide flankspelers Vijlbrief en Elkerbout. De twee kregen hun kans in de basis en grepen die met beide handen aan. Uitstekend keeperswerk van Erwin van der Nagel voorkwam voorlopig nog een voorsprong van RCL.

Na rust leek Valken'68 zich wat te herstellen van de zwakke eerste helft. Meer dan een even opflakkerend vuurtje bleek het niet. Bovendien openbaarde Gideon de Lange zich naarmate de match vorderde een meer dan waardige vervanger van Bontje. Het had wel het geluk dat een ziedend schot van Jaco van der Bent uiteen spatte op de lat. Vlak daarop scoorden de mannen van trainer Soekhai de verdiende openingstreffer. Een uitbal kwam voor de voeten van Vijlbrief die ongehinderd een steekpassje kon geven op Sem Overduin, die Van der Nagel kansloos liet. Toen vijf minuten later RCL de tweede maakte was de pot gespeeld. De Lange keepte zich nog een maal in de kijker toen hij een schot van dichtbij van Selmo Kurbegovic pareerde.

Tien minuten later kwam er luid gezang uit de kleedkamer van RCL, muisstil was het bij Valken'68. Doelman De Lange begon ongelukkig aan de wedstrijd toen hij half over de bal trapte. Hij was echter niet onder de indruk: ,,Eerlijk gezegd gebeurt me dat vaker, dus ik heb er mee leren leven. Het zegt me weinig. Later kreeg ik de kans om te laten zien dat ik er niet voor niets sta. Natuurlijk zat het niet tegen toen de bal op de lat kwam bij de 0-0 stand. Ik had nog een keer mazzel toen ik net mijn hand tegen die bal van Kurbegovic kon krijgen." Hier wint de bescheidenheid het van realisme. De Lange verder: ,,Het is lekker dat ik zo de nul kon houden. We hebben er keihard voor gewerkt met z'n allen en de winst ging vandaag verdiend naar ons toe.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/ Ruud Fray