US valt aan, Wendy Verweij en Dianne van der Eijk van Leython DC zetten een blok. | Foto: J.P. Kranenburg

Leython drukt niet door

Sport

Na een gedegen voorbereiding en een goede start in de bekerstrijd hoopte Leython DC dames1 op winst in de eerste competitiewedstrijd. Het liep zaterdag anders. Tegenstander US uit Amsterdam bleek uiterst taai en ging er uiteindelijk met de winst vandoor (1-3).

Tot ver in de derde set leek Leython onderweg te zijn naar een goed resultaat. De eerste set werd weliswaar verloren met 21-25, maar de Leiderdorpse volleybalsters toonden zeker potentie. In de tweede set werd die helemaal waargemaakt. "We zetten veel servicedruk, de verdediging was goed en de aanval liep prima", kijkt trainer-coach René Leeflang terug. Het leverde een 25-15 setwinst op. In de derde set ging Leython aanvankelijk op dezelfde voet verder en kwam op een 21-13 voorsprong.

Maar toen kantelde de wedstrijd. US  ging vrijuit spelen en knokte zich langzaam terug. "Je zag toen een verkramping komen aan onze kant", zegt Leeflang. De Amsterdamsen pakten de set uiteindelijk met 26-28 en braken daarmee het verzet van de Leiderdorpsen. Ze verloren de laatste set met 14-25 en de wedstrijd met 1-3.

Voor Leeflang is er nog geen reden voor pessimisme. "Er ligt werk aan de mentale kant. We moeten leren punt voor punt te spelen, en niet teveel naar de stand te kijken. Dat vergt wat tijd. Maar met dit team moeten we zeker een plek in de top 5 kunnen halen."

Bianca Hoogervorst tikt de bal over het net, Claudia Parker Verboom en Marije Leusden kijken toe.
Dianne van der Eijk valt aan, met links naast haar Anna van der Eijk en rechts Wendy Verweij.