Logo leiderdorpsweekblad.nl
De roeiers beginnen aan het laatste eindje, over open water naar de Kaagsociëteit. | Foto: J.P. Kranenburg
De roeiers beginnen aan het laatste eindje, over open water naar de Kaagsociëteit. | Foto: J.P. Kranenburg

De kop is eraf bij het roeiseizoen

  Sport

Het was zondagochtend behoorlijk mistig, maar dat vormde geen probleem voor de deelnemers aan de 47ste editie van de Zijlhead, een achtervolgingsrace over 4,3 kilometer over de Zijl.

Deze wedstrijd, de allereerste van het nieuwe roeiseizoen, wordt ieder jaar georganiseerd door de in Leiderdorp gevestigde studentenroeivereniging Asopos De Vliet. Alle roeiverenigingen uit de regio Leiden deden mee: Njord, Rijnland, Die Leythe en natuurlijk Asopos zelf. In totaal kwamen 31 boten aan de start, variërend van de skiffs (éénpersoons roeiboot) tot de acht met stuurman/vrouw. Die start was zoals altijd ter hoogte van de Spanjaardsbrug, de finish bij de Kaagsociëteit.

Bijzonder aan de Zijlhead is dat de tijden worden omgerekend aan de hand van leeftijd, geslacht, roei-ervaring en boottype. De winnaar is zo niet de absoluut snelste, maar de relatief snelste ploeg. Dat maakt het voor de roeiploegen een ideale gelegenheid om bij de start van het wedstrijdseizoen een idee te krijgen van waar ze staan qua niveau.

Wat dat betreft kan de gevorderde dames vier met stuurvrouw van Njord gerust zijn; zij eindigden op de eerste plaats.

Meer berichten