GVH 5719  Riejette de Roo schreef de winnende treffer op haar naam. | Foto: G.J. van Heyningen
GVH 5719 Riejette de Roo schreef de winnende treffer op haar naam. | Foto: G.J. van Heyningen

Morele overwinning van RCL op Heerenveen

Sport

damesvoetbal ♦ RCL sloeg in de tweede helft vakkundig en brutaal toe tegen runner-up Heerenveen. Boekte een dik verdiende 2-1 overwinning en wat waren speelsters en staf daar blij mee. Een winst niet alleen met drie punten beloond maar tevens een overwinning op de eigen werkkracht en moed. Want in de eerste helft werd de Racing volledig weggespeeld en was het slechts 0-1 voor de Friezinnen.

Een wedstrijd op Sportpark De Bloemerd met twee gezichten. Heerenveen bepaalde in de eerst helft volledig het spelbeeld. RCL liep achter de feiten aan en doelvrouw Kimberly Heijne hield het rood-witte team van coach Janet Griffioen nog in wedstrijd. Onderschepte een aantal gevaarlijke aanvallen en zat er met de vingertoppen nog tussen om erger te voorkomen. Een doelpunt voor Heerenveen werd wegens hinderen van Heijne afgekeurd. Maar in de 38e minuut dan toch de verdiende 0-1 voor de Friezinnen die door Bobby Dijkstra in het net werd geschoten. RCL stelde daar niets tegenover en liet heel gewillig de kaas van het brood eten. Heerenveen scoorde opnieuw maar ook dit doelpunt ging vanwege buitenspel niet door.

Na de warme thee een als herboren RCL waarbij de rollen nu volledig omgedraaid waren. Samanta Stojanovic liep zich op snelheid nog vast in maar toonde wel degelijk inzet en lef. Drita Çelaj en Romy Siera deden daar nog een stapje bovenop om heel brutaal de voorhoede te ondersteunen. In de 54e minuut trok de Racing de stand in evenwicht. Sabine Verheul met de pass op Bianca van der Meer die met souplesse en balbeheersing uit de draai het leer in de touwen schoot. De Racing wilde meer en verdiende die beloning ook vanwege de inzet en het speltechnische inzicht. Linies sloten perfect aan en Heerenveen werd volledig vastgezet. Het dynamische spel werd in de 74e ruimschoots gehonoreerd. Een snelle actie van Drita Çelaj met de pass op de inkomende Riejette de Roo die met rechts vernietigend uithaalde en de thuisploeg op een verdienstelijke 2-1 voorsprong zette. De wedstrijd gespeeld en RCL creëerde nog meer mogelijkheden maar doelpunten leverde dat niet meer op. Na afloop overheerste de blijheid bij de Leiderdorpsen. Aan één helft had de Racing voldoende maar bovenal was het een overwinning van de groep op het eigen zelfvertrouwen. 'Deze overwinning voelt goed om uit een onmogelijke situatie terug te komen in de wedstrijd, aldus RCL coach Janet Griffioen. Bewustwording en motivatie met dynamiek en lef om het uiteindelijke doel te bereiken. De koploper in de Hoofdklasse krijgt nog voldoende tegenwind te verwerken maar als alle neuzen dezelfde kant op staan lijkt de ploeg alles aan te kunnen.