De Power City Church in Leiderdorp, waar sinds half oktober 2022 zo'n 100 alleenreizende mannelijke asielzoekers worden opgevangen.
De Power City Church in Leiderdorp, waar sinds half oktober 2022 zo'n 100 alleenreizende mannelijke asielzoekers worden opgevangen. Foto: Corrie van der Laan

COA vraagt opnieuw om verlenging crisisnoodopvang

Politiek

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente Leiderdorp opnieuw verzocht om de crisisnoodopvanglocatie in de Power City Church langer open te houden. 

Door: Corrie van der Laan

Dat meldde burgemeester Laila Driessen maandagavond 22 mei aan de gemeenteraad.

De opvanglocatie voor alleenreizende mannelijke asielzoekers aan de Elisabethhof in Leiderdorp ging half oktober vorig jaar open en zou in eerste instantie in bedrijf zijn tot 1 februari. Maar half december vroeg het COA om die termijn te verlengen tot 1 juli. De gemeenteraad stemde daar op 9 januari unaniem mee in. Nu is er dus een tweede verzoek tot verlenging gekomen. Niet onverwacht want Nederland kampt nog steeds met een ernstig tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. De gemeenteraad neemt tijdens een extra raadsvergadering op 19 juni een besluit over het verzoek.

De omwonenden zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Ook komt er nog een mogelijkheid om vragen te stellen aan de burgemeester.

De opvang verloopt tot nu toe soepel, vertelde Driessen. “De sfeer is goed en de dagbesteding wordt goed bezocht.” Er verblijven momenteel 97 mannen in de opvang. 48 bewoners hebben een eerste gesprek gehad bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waarmee het proces in gang gezet is om hun asielaanvragen te beoordelen.

Uit de krant