Afbeelding
Foto: Corrie van der Laan

Voorlopig geen oplossing voor parkeeroverlast in Zijlkwartier en Hofje van Holtlant

Politiek

Eén ding is zeker: de parkeeroverlast in de Leiderdorpse wijken Zijlkwartier en Hofje van Holtlant wordt dit jaar niet opgelost.

Door: Corrie van der Laan

De Leiderdorpse politiek uitte maandagavond stevige kritiek op verkeerswethouder Bob Vastenhoud (PvdA-GroenLinks) omdat deze nog altijd niet is gekomen met concrete maatregelen om de parkeerdruk in de twee wijken te verminderen. Iets waar alle fracties in november vorig jaar al op hadden aangedrongen. Maar volgens Vastenhoud zijn er geen makkelijke manieren om de ergste druk van de ketel te halen. “Ik zoek serieus naar langetermijnoplossingen, maar daar heb ik tijd voor nodig”, zo hield hij de politici voor. Wat het extra ingewikkeld maakt, zo liet hij doorschemeren, is dat de gemeenteraad nadrukkelijk tegenstander is van de optie van betaald parkeren.


‘Vreemde’ parkeerders

In het Hofje van Holtlant speelt de parkeeroverlast vooral op werkdagen. Alle parkeerplekken staan dan vol met het gevolg dat bewoners hun auto nergens kwijt kunnen. Waarschijnlijk komt dat doordat werknemers en bezoekers van het Alrijne Ziekenhuis, dat pal naast het wijkje ligt, hun auto hier neerzetten. Aan parkeren op het ziekenhuisterrein zit namelijk een stevig prijskaartje. In het Zijlkwartier zijn veel ‘vreemde’ parkeerders in de vorm van forenzen die in Leiden werken. In de stad is parkeren duur en lastig dus zetten ze hun auto gratis net over de grens in Leiderdorp neer.


Rode lap

Eind april kregen de bewoners van beide wijken een brief van de gemeente in de bus waarin gevraagd wordt om vrijwilligers die in een panel willen meedenken over oplossingen voor de parkeeroverlast. Daarbij werd meegegeven dat betaald parkeren een van de opties kon zijn. Dat zinnetje in de brief werkte op de gemeenteraad als een rode lap op een stier. De raad heeft immers in november vorig jaar expliciet meegegeven absoluut tegen het invoeren van betaald parkeren te zijn. “Zo worden bij de bewoners verkeerde verwachtingen gewekt”, vreesde Mieke van Ulden (D66). Zij vroeg zich af waarom er geen blauwe zone kan komen in de wijken. Of, met name in het Hofje van Holtlant, beweegbare palen waarmee straten afgesloten kunnen worden voor verkeer dat er niet thuis hoort. In de wijk rond Winkelhof staan die er al jaren. Ook raadde ze Vastenhoud aan te gaan praten met het Alrijne Ziekenhuis.

Maar de wethouder serveerde al die mogelijkheden af. Gesprekken met het ziekenhuis zijn er al lang geweest en hebben niets opgeleverd. Beweegbare palen in de weg zijn duur, onhandig voor bezoekers en bezorgers, en storingsgevoelig. En een blauwe zone zou betekenen dat er voor de bewoners een ontheffingssysteem moet komen, wat ook weer ingewikkeld is.

Vastenhoud wil eerst meer onderzoeken laten doen om de parkeeroverlast beter in beeld te krijgen. Hij zei wel een idee te hebben over mogelijke oplossingen en wil met de bewoners in gesprek om het draagvlak voor die opties te peilen. Daarna komt hij met voorstellen naar de raad, maar dat wordt pas aan het eind van dit jaar.


Tunnel

De raadsfracties waren niet tevreden gesteld. “U denkt alleen in problemen, niet in oplossingen”, zei D66-fractievoorzitter Prachee van Brandenburg. “Ik mis creativiteit”, was het verwijt van Jan Huisman (CDA), “het lijkt er nu op dat we in een tunnel zitten die maar één uitgang heeft: naar betaald parkeren.”

De parkeeroverlast komt opnieuw aan de orde tijdens de raadsvergadering van maandagavond 22 mei.

Uit de krant