De leuningen van onder meer de Olieslagerbrug zijn geïnspireerd op de wieken van de Zijllaanmolen.
De leuningen van onder meer de Olieslagerbrug zijn geïnspireerd op de wieken van de Zijllaanmolen. Foto: Corrie van der Laan

Opknapbeurt voor alle kunst in openbare ruimte

Politiek

De gemeente Leiderdorp gaat alle kunstobjecten in de openbare ruimte schoonmaken, oppoetsen en zo nodig restaureren. De kosten van de hele operatie zijn begroot op 165.000 euro. De Leiderdorpse politiek is bereid dat geld beschikbaar te stellen, zo bleek maandag tijdens het Politiek Forum.

Door: Corrie van der Laan

In totaal worden 32 beelden en andere kunstobjecten aangepakt. Voor twaalf daarvan is schoonmaken en behandeling met een speciale was die beschermt tegen algen, mos en graffiti afdoende. Dat kost gemiddeld 295 euro per beeld, met een uitschieter van 950 euro voor de donjon, de ‘vuurtoren’ aan de rand van de Leyhof.

Zeven kunstobjecten hebben bovendien klein onderhoud nodig, waarmee de kosten stijgen naar 400 tot 620 euro. Zo komt het prijskaartje voor de opknapbeurt van de zwangere vrouw tegenover Winkelhof, waarvan de neus en de buik moeten worden bijgekleurd, op 490 euro.


Brugleuningen

Elf objecten staan op de lijst voor groot onderhoud. De hoofdmoot daarvan bestaat uit de leuningen van de acht voetgangers- en fietsbruggen rond de Zijllaanmolen in de Buitenhof. Ze zijn ontworpen door kunstenaars Irene Fortyun en Peter Struycken die de molenwieken gebruikten als inspiratie. Het demonteren, schuren, verven en weer monteren van de leuningen, inclusief de maatregelen die in de tussentijd genomen moeten worden om de bruggen veilig te houden, gaat ruim 90.000 euro kosten. Prijzig is ook de restauratie van de Vis op Fiets, die staat op de rotonde op de kruising van de Acacialaan en de Ericalaan. In de kostenpost van 30.000 euro zit ook het opknappen van de hele rotonde, die onderdeel is van het kunstobject.

Het duurste is de restauratie van de Gnomon, het beeld op het Burchtplein in de Leyhof, wat 32.000 euro gaat kosten. Het plateau waarop het beeld staat is zwaar beschadigd doordat de rand gebruikt wordt als skate ramp. Er wordt nog nagedacht over de aanpak, vertelde wethouder Bob Vastenhoud (PvdA-GroenLinks) van Openbare Ruimte maandag: ga je zorgen dat skaten hier niet meer kan of maak je het plateau zo dat het er tegen kan.

Het plateau van de Gnomon op het Burchtplein is niet meer te repareren.

Uit de krant