Afbeelding
Foto: Corrie van der Laan

Zorgen over strubbelingen tussen winkeliers en Wereldhave

Politiek

Het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders maakt zich ongerust over de situatie in winkelcentrum Winkelhof. Nadat Halfords half oktober de deuren sloot, vertrekt nu ook Dress for Less Fashion. Niet om bedrijfseconomische reden maar vanwege de slechte verhouding met Winkelhof-eigenaar Wereldhave. Wethouder Herman Romeijn (LPL, economische zaken) meldde vorige week tijdens de raadsvergadering dat er begin december in gesprek gepland staat met Wereldhave.


Botsingen

Halfords, de winkel in fietsen en autoaccessoires, was ruim veertig jaar gevestigd in Winkelhof, Dress for Less zat er bijna veertig jaar. Beide zaken kwamen de laatste jaren steeds meer in botsing met het beleid van Wereldhave. Bij Halfords was een groot – maar niet het enige - pijnpunt de eis van Wereldhave dat de winkel elke zondag open moest zijn. Franchisehouder Ton Scharleman spande daar zelfs een rechtszaak over aan, die hij won. Bij Dress For Less – tot halverwege 2016 bekend als Shop Caroline – was er onder meer een conflict over de verhuizing van de winkel naar een andere locatie in Winkelhof. De hoek waar de kledingwinkel decennialang zat, wilde Wereldhave gebruiken voor verswinkels. Maar de alternatieve winkelruimten die eigenaar Marc Epke kreeg aangeboden, waren volgens hem totaal ongeschikt.


Aderlating

Volgens raadslid Arie Janssen van de ChristenUnie-SGP, die raadsvragen over de kwestie stelde, zijn de twee ondernemers “de dupe geworden van het wanbeleid van Wereldhave”. Hij noemt het verdwijnen van de winkels “echt een aderlating”. “Wereldhave lijkt weinig tot niets te geven om onze lokale ondernemers”, stelde Janssen, die van B en W wilde weten wat ze gaan doen om verdere uitstroom van lokale ondernemers uit Winkelhof te voorkomen.

Het college deelt de zorgen van Janssen, bleek uit de antwoorden van wethouder Romeijn. De aantrekkelijkheid van het winkelcentrum gaat erop achteruit, zowel voor de consument als voor de ondernemers, gaf hij aan. “Maar in principe speelt het college hier geen rol in, dit gaat tussen private partijen.” Dat neemt niet weg dat het college zich wil opstellen als verbinder, door met Wereldhave te gaan praten.


Tekst: Corrie van der Laan

Uit de krant