Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Oud-wethouders Rik van Woudenberg (links) en Willem Joosten.</p>

Oud-wethouders Rik van Woudenberg (links) en Willem Joosten.

(Foto: Corrie van der Laan)

Leiderdorp zwaait wethouders uit

  Politiek

Raadsleden, ambtenaren, burgers, vertegenwoordigers van vele Leiderdorpse organisaties en verenigingen en collega-wethouders uit de regio. Ze waren dinsdagmiddag 24 mei allemaal naar het Leiderdorpse gemeentehuis gekomen om officieel afscheid te nemen van oud-wethouders Willem Joosten (VVD) en Rik van Woudenberg (D66).

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Willem Joosten heeft er twintig jaar in de Leiderdorpse politiek opzitten, zestien jaar als raadslid en vier jaar als wethouder. Rik van Woudenberg werd na het uiteenvallen van de coalitie van LPL, VVD en CDA/CU-SGP ingevlogen uit Zuidplas om begin 2020 wethouder te worden in de nieuwe coalitie van VVD, CDA/CU-SGP en D66. Een functie die hij precies 2 jaar, 2 maanden, 2 weken en 2 dagen heeft bekleed.

Burgemeester Laila Driessen had lovende woorden voor beide heren. “Het is je gelukt het verschil te maken”, zei ze tegen Willem Joosten. Met de portefeuilles Verkeer en Ruimtelijke Ontwikkeling was hij verantwoordelijk voor een aantal heel zichtbare projecten, zoals de aanpassingen van de Ericalaan en de Simon Smitweg, de ontwikkeling van het Amaliaplein waar de afgelopen vier jaar de Lidl en 21 sociale huurwoningen zijn gekomen en de bouw van twee appartementencomplexen op de Driemasterlocatie. Directeur-bestuurder Chrétien Mommers van woningcorporatie Rijnhart Wonen memoreerde hoe bijzonder het was dat juist onder een VVD-wethouder het contingent sociale huurwoningen is toegenomen en noemde Joosten “een hele brede, sociale liberaal’. Joosten zelf zei te hebben genoten van zijn 20 jaar in de politiek, maar ook zin te hebben om zich samen met zijn echtgenote weer full time bezig te gaan houden met zijn bedrijf. “Ik ga weer lekker ondernemen en wat meer tijd doorbrengen met mijn gezin.”

Rk van Woudenberg “kwam van buiten en kende Leiderdorp en de D66-fractie niet”, keek D66-fractievoorzitter Prachee van Brandenburg terug, “maar had binnen de kortste keren zijn draai gevonden”. Hij introduceerde een inwonersspreekuur; zijn deur stond elke maandagochtend open. Burgemeester Driessen noemde hem ”gedreven, gepassioneerd, met een groot hart in een groot lichaam”. Duurzaamheid had zijn speciale aandacht, vertelde ze, en dat heeft ertoe geleid dat Leiderdorp de landelijke EZK Energie Award kreeg voor de gemeente die in 2021 het meest actief en succesvol was in energiebesparing.

Van Woudenberg vertrok al meteen na de gemeenteraadsverkiezingen omdat hij tot raadslid in gekozen in Zuidplas, wat niet verenigbaar is met het wethouderschap.

Beide wethouders werden verrast met een bijzonder afscheidscadeau van de ambtelijke staf: een uitsnede van de skyline van Leiderdorp.        

Meer berichten