Het olifantenpaadje langs de Zijldijk tussen de Zijloordkade en de Vlasbaan.
Het olifantenpaadje langs de Zijldijk tussen de Zijloordkade en de Vlasbaan. Foto: PR

D66 wil 10 meter stoep in plaats van olifantenpaadje

Politiek

Voetgangers die vanaf het Leiderdorpse Zijlkwartier via de Zijldijk naar de Baanderij willen, komen ter hoogte van de Zijloordkade een obstakel tegen. De stoep die voor de huizen langs de Zijldijk ligt, houdt hier op. Daardoor moeten ze het stukje tussen Zijloordkade en de Vlasbaan óf over het drukke fietspad lopen óf gebruik maken van het olifantenpaadje dat zich heeft gevormd in het gras. Hoog tijd dat over dit stukje van zo’n tien meter een voetpad wordt aangelegd, vindt de D66-fractie in de gemeenteraad. Raadslid Mieke van Ulden heeft de situatie via raadsvragen onder de aandacht van het college van burgemeester en wethouders gebracht.

D66-burgerraadslid Hester Barendse ging polshoogte nemen naar aanleiding van een bericht van een bewoonster. Ze constateerde dat de verkeersituatie onveilig is op dit stuk. “De fietsers en scooters slalommen om de wandelaars heen.” Lopen over het hobbelige paadje door het gras is weinig beter. “Met regen ontstaat er modder en wordt het pad glad. Het zal duidelijk zijn dat dit voor mensen die slecht ter been zijn een extra gevaarlijke situatie veroorzaakt”, aldus D66.  

In 2015 drong GroenLinks ook al eens aan op het aanleggen van een voetpad op deze plek. Volgens het toenmalige college was dat niet mogelijk vanwege ruimtegebrek. Maar, stelt D66, doordat de autowasstraat aan de Vlasbaan wat verlegd is, is die ruimte er nu wèl. Tijd dus om maatregelen te nemen, vindt de partij, die vraagt of de gemeente bereid is de situatie aan te passen zodat “voetgangers, fietsers, brommers/scooters elkaar veilig kunnen passeren”. 

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant