Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De D66-fractie met links Prachee van Brandenburg.</p>

De D66-fractie met links Prachee van Brandenburg.

(Foto: Leonie van der Helm)

Prachee van Brandenburg nieuwe fractievoorzitter D66 Leiderdorp

  Politiek

Prachee van Brandenburg gaat de fractie van D66 in de Leiderdorpse gemeenteraad leiden.

Zij neemt het stokje over van Jeroen Hendriks, die de afgelopen vier jaar fractievoorzitter was en lijsttrekker bij de verkiezingen van 16 maart. Hendrik blijft wel lid van de fractie waarvan ook Mieke van Ulden deel uitmaakt. De drie D66-raadsleden kijken uit naar het nieuwe hoofdstuk in de Leiderdorpse politiek, laat Van Brandenburg weten, “en laten daarbij graag vanuit de oppositie het D66 geluid horen”.


Raadsbreed akkoord

Om daar meteen mee te beginnen pleit de fractie in een persbericht voor een raadsbreed akkoord. De democraten stellen dat de verschillen in de verkiezingsprogramma’s van de zes partijen in de Leiderdorpse gemeenteraad “niet zozeer in de inhoud maar vooral in de aanpak” zijn te vinden. Het beoogde coalitieakkoord dat vorige week door de Lokale Partij Leiderdorp, PvdA-GroenLinks en CDA naar buiten werd gebracht, is er één op hoofdlijnen, waarin veel ruimte voor uitwerking zit. Neem dan meteen een extra stap, bepleit D66. “Onze oproep aan de beoogde coalitie is dan ook nu: pak door een maak er een Raadsbreed Akkoord van! Immers van de zes partijen in de Gemeenteraad hebben er al drie overeenstemming bereikt, dus waarom dan niet de handreiking doen en de andere drie partijen er ook bij betrekken? Dan kan het collegeprogramma zich vooral focussen op een beperkt aantal onderwerpen dat dan nog in een coalitie – oppositie opstelling moeten worden uitgewerkt.”


Twijfel over LPL wethouderkandidaat

In hetzelfde persbericht uit de D66-fractie twijfels over de wethouder-kandidaat van de LPL. Dat is Herman Romeijn, die van september 2013 tot augustus vorig jaar gemeentesecretaris was in Leiderdorp. “Dit is een vrij unieke situatie in het land – gemeentesecretarissen worden een enkele keer wethouder maar bijna nooit in dezelfde gemeente. Het is niet in strijd met de wet, maar de vraag is – is het wenselijk? De heer Romeijn is nog niet eens een jaar weg uit Leiderdorp!”, aldus D66.

Het coalitieakkoord wordt besproken in de raadsvergadering van dinsdag 19 april. Dan worden ook de beoogde wethouders voor het nieuwe college geïnstalleerd. Naast Romeijn zijn dat Bob Vastenhoud van PvdA-GroenLinks (momenteel raadslid) en Daan Binnendijk voor het CDA (momenteel demissionair wethouder voor het CDA).

Morgenavond (donderdag 14 april) kunnen alle Leiderdorpers opmerkingen over het coalitieakkoord kwijt tijdens een rondetafelgesprek dat de coalitiepartijen organiseren in het gemeentehuis (aanvang 20.00 uur). Om zoveel mogelijk mensen een kans te geven hun bijdrage te leveren, is er een maximum spreektijd van vijf minuten. Het de bedoeling dat belangstellenden zich vooraf aanmelden en hun bijdragen sturen naar griffie@leiderdorp.nl.

Meer berichten