Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Sinds donderdag hangt de Oekraïense vlag in het atrium van het Leiderdorpse gemeentehuis. De vlag is aangeboden door Tiddo Bresters die veel contacten heeft in Oekraïne. Inmiddels is ook een Oekraïense vlag besteld die aan een vlaggenstok voor het gemeentehuis komt te hangen.&nbsp;</p>

Sinds donderdag hangt de Oekraïense vlag in het atrium van het Leiderdorpse gemeentehuis. De vlag is aangeboden door Tiddo Bresters die veel contacten heeft in Oekraïne. Inmiddels is ook een Oekraïense vlag besteld die aan een vlaggenstok voor het gemeentehuis komt te hangen. 

(Foto: Corrie van der Laan)

‘Laten we met elkaar gastvrij zijn voor Oekraïense vluchtelingen’

  Politiek

De Leiderdorpse gemeenteraad heeft zich maandagavond uitgesproken voor ruimhartige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat gebeurt met de onderstaande verklaring die namens alle partijen werd voorgelezen door D66-raadslid Prachee van Brandenburg:

“Oekraïne wordt sinds de nacht van 23 februari jl. aangevallen door Rusland. Russische troepen zijn het land met geweld binnengedrongen. De Oekraïense bevolking is verzeild geraakt in een nutteloze en desastreuze oorlog. Inmiddels zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. Op zoek naar een veilige plek. Wij spreken ons daarom uit voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Uit solidariteit met al die mensen, jong en oud, die tegen hun wil huis en haard hebben moeten verlaten. Laten we hen helpen. Door ze in Leiderdorp, onderdeel van de Leidse regio ‘Stadsregio van de Vluchtelingen’, een veilige plek te geven en hiermee een bijdrage te leveren aan de opgave die bij onze veiligheidsregio ligt. Laten we met elkaar gastvrij zijn voor Oekraïense vluchtelingen.”


Boodschap

De raadsvergadering was op verzoek van burgemeester Laila Driessen begonnen met een moment van stilte voor de mensen in Oekraïne. Na de verklaring van de gemeenteraad kwam inspreker Tiddo Bresters aan het woord. Als voorzitter van de internationale oldtimerfederatie FIVA heeft hij veel contacten in Oekraïne en hij deelde de schrijnende persoonlijke ervaringen van enkele van zijn Oekraïense vrienden. “Alle hulp en solidariteit voor de vluchtelingen is mooi maar vergeet de ruim 40 miljoen achterblijvers niet”, was zijn boodschap. Hij vroeg meteen ook aandacht voor Russen in Nederland. “Van enige steun of begrip bij deze mensen voor de misdaden die nu in Russische naam worden begaan is geen sprake, integendeel….. Kijk de Russen of Russinnen in onze omgeving hier niet op aan, zij lijden hier ook onder, schamen zich diep.”


Voorbereiden

Leiderdorp bereidt zich voor op de opvang van dertig tot veertig Oekraïense vluchtelingen, liet burgemeester Laila Driessen weten in antwoord op vragen van PvdA-GroenLinks en D66. Dat is het aandeel van onze gemeente in de tweeduizend vluchtelingen die elke veiligheidsregio op korte termijn moet opvangen. Er is een uitgebreide ‘longlist’ gemaakt van mogelijke opvanglocaties in Leiderdorp. De keuze van plekken gebeurt zorgvuldig, gaf Driessen aan. “Ik wil geen sporthal waar ze na een paar dagen weer uit moeten; ik wil stabiele plekken waar ze tot rust kunnen komen en langer kunnen blijven.”

        Tekst en foto: Corrie van der Laan

Meer berichten