Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto:
corona

Gratis sneltesten en mondkapjes voor minima

  Politiek

Leiderdorp gaat half februari 12.800 sneltesten en evenveel mondkapjes aanvragen bij het Rijk. Zodra die binnen zijn, worden ze via welzijnsorganisatie Incluzio verdeeld onder minima die ze nodig hebben. Er zou genoeg moeten zijn voor ongeveer zes sneltesten en zes mondkapjes per persoon in de doelgroep.

Door: Corrie van der Laan

Dat meldde wethouder Daan Binnendijk (CDA/CU-SGP) van gezondheidszorg maandagavond in antwoord op vragen van Geert Schipaanboord. De fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP stelde dat de kosten van sneltesten – zo’n 3 euro per stuk – aardig kunnen oplopen, zeker als meerdere gezinsleden regelmatig een test moeten gebruiken. Dat kan voor gezinnen met een laag inkomen reden zijn om het testen achterwege te laten, wat ongewenst is, aldus Schipaanboord. Zijn vraag was of het college van B en W zich wil inzetten om gratis zelftesten te verstrekken aan Leiderdorpers die tot de minima behoren.

Dat wethouder Binnendijk hem meteen goed nieuws kon geven, komt doordat er maandag net een brief van de Rijksoverheid was binnengekomen met de mededeling dat er gratis sneltesten en mondkapjes beschikbaar worden gesteld aan gemeenten. Leiderdorp kan vanaf 14 februari een aanvraag indienen, waarschijnlijk worden ze dan binnen een paar dagen geleverd.

Overigens worden sinds december gratis sneltesten gevoegd bij de pakketten die de Voedselbank uitdeelt. En natuurlijk krijgen schoolgaande kinderen gratis sneltesten via hun school. “Alles bij elkaar zou dat genoeg moeten zijn”, aldus de wethouder. “En zo niet, dan kijken we hoe we kunnen opschalen.”

Meer berichten