Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: Corrie van der Laan

‘We hebben gevochten en verloren’

  Politiek

Er is geen mogelijkheid om diersuper Jumper en discounter Action te behouden voor Leiderdorp als de winkels straks moeten vertrekken van bedrijventerrein de Baanderij. Dat zei wethouder Willem Joosten (Economische zaken / VVD) maandag 20 december in antwoord op vragen van D66-raadslid Prachee van Brandenburg.

Door: Corrie van der Laan

Action en Jumper moeten uiterlijk 21 januari de deuren sluiten. Action is al sinds 2014 gevestigd aan Vlasbaan, Jumper sinds 2017 aan de Zijlbaan. Beide bedrijven kregen een omgevingsvergunning van het Leiderdorpse college van B en W terwijl ze niet passen in het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein. Winkelhof eigenaar Wereldhave heeft de vergunningverlening tot aan de Raad van State bevochten en gelijk gekregen.

Op de vraag van LPL-fractievoorzitter Hugo Langenberg waarom de vergunning eigenlijk was verleend  zei Joosten uit dat het college daarvoor speelruimte binnen de regels zag. “We dachten dat het zou moeten kunnen.” Het heeft te maken met hoe je het begrip ‘perifere detailhandelsvestiging’ (PDV) invult, legde hij uit. Perifere detailhandel is volgens de definitie detailhandel die moeilijk inpasbaar is in bestaande winkelgebieden vanwege de volumineuze aard en de bevoorrading, en is toegestaan op bedrijventerreinen. Ook gezien de praktijk elders in het land was het college van mening dat de winkels van Action en Jumper onder PDV geschaard zouden kunnen worden.

De rechters dachten daar anders over, met het gevolg dat de twee nu weg moeten. Joosten: “We hebben gevochten voor een zaak waar we in geloofden. Die hebben we verloren”.

Voor de gemeente heeft dat verder geen financiële consequentie, aldus de wethouder. “De ondernemers wisten wat de risico’s waren.”

Het college had beide winkels graag in Leidierdorp gehouden en er is naarstig gezocht naar alternatieve locaties. Maar die zijn niet gevonden. “Het gaat om duizend vierkante meter per winkel. Dat pas nergens in Leiderdorp, ook niet in Winkelhof.”

Meer berichten